Hlavní obsah

Tvrdý odhad: Největší pojišťovna VZP přijde o úspory a bude dlužit miliardy

Foto: Getty Images

Zdravotní pojišťovny se budou roky vyrovnávat s pandemií koronaviru.

Reklama

Všeobecná zdravotnictví pojišťovna odhaduje, že bez půjčky od státu nebo zvýšení plateb za pojištěnce se v dalších období nejspíše neobejde.

Článek

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP připravila materiál, ve kterém popisuje, jak na český zdravotnický systém dopadne pandemie koronaviru.

Podle tohoto dokumentu se s tím bude Všeobecná zdravotní pojišťovna, mezi jejíž klienty patří zhruba 60 procent Čechů, vyrovnávat nejméně další tři roky. Přijde o úspory, které naspořila před epidemií covidu-19.

A v roce 2023 by dokonce mohla nemocnicím dlužit po lhůtě splatnosti zhruba 16 miliard korun. VZP v této souvislosti v dokumentu uvádí také to, jak se na takovou situaci připravit.

Navrhuje, aby se opět zvýšily platby za státní pojištěnce. Za poslední půl roku se zvedly o sedm korun na 1767 korun za měsíc.

Foto: VZP, Seznam Zprávy

Jak VZP odhaduje příjmy a výdaje v dalších letech.

Další možností je, že by si pojišťovna od státu půjčila. Třeba v roce 2013 si takto VZP půjčila 1,7 miliardy korun. A tuto částku splácela do konce roku 2016. Omezit by se mohly také platby za zdravotní péči.

„Na výdajové straně by v případě nutnosti mohlo dojít k restriktivním opatřením ve smyslu limitování objemu nákladů, respektive výdajů na zdravotní služby,“ píše se dále v dokumentu, který projednala také správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Ředitel Odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň řekl, že výhled byl připraven podle současné situace. A kvůli pandemii koronaviru je další vývoj nejistý.

„VZP již v současné době připravuje kroky, které zajistí, aby ani nepříznivá situace neměla vliv na úhrady poskytovatelům zdravotní péče, a jednoznačnou prioritou je, aby nevznikly žádné závazky po lhůtě splatnosti,“ uvedl Sršeň.

Členka správní rady za KSČM Soňa Marková řekla, že se možná po volbách znovu otevře jedna varianta. Tedy, že si pacienti budou za nějakou péči připlácet. A tím by do systému mohly přitéct další peníze. Takzvané nadstandardy přitom komunisté dlouhodobě odmítají.

„Záležet ale bude na tom, kdo vyhraje další volby. Když to bude pravice, tak se zvýší tlak na vyšší spoluúčast pacientů. Druhou cestou je, aby zdravotní pojišťovny za stejnou péči platily méně peněz,“ prohlásila Marková.

Podle poslance ANO Rostislava Vyzuly, který usedá za hnutí premiéra Andreje Babiše ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, bude důležité, jak se bude vyvíjet ekonomika. „Současné odhady jsou jen věštěním z křišťálové koule,“ uvedl Vyzula.

A podobně mluví také místopředseda správní rady a poslanec ČSSD Jiří Běhounek.

„VZP dlouhodobě postupuje velmi odpovědně a konzervativně, a pokud ve výhledu kalkuluje se ztrátou šestnácti miliard, nelze samozřejmě vyloučit posléze platby po lhůtě splatnosti poskytovatelům. To se ale bude odvíjet od výběru pojistného, stavu ekonomiky a tak dále,“ dodal Běhounek.

Reklama

Doporučované