Hlavní obsah

Demonstrace síly. Lukašenko vyšel se samopalem, na lidi poslal ozbrojence

Foto: Profimedia.cz

V ulicích Minsku. Neděle 30. srpna.

Reklama

aktualizováno •

Desítky tisíc lidí v neděli znovu protestovaly proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Policie v centru hlavního města zatýkala demonstranty. Ministerstvo vnitra zatím oznámilo zadržení 125 osob.

Článek

V centru běloruské metropole Minsku přišly v neděli opět desítky tisíc lidí protestovat proti Lukašenkovi, některé odhady uvádějí, že v ulicích mohlo být i 150 tisíc lidí.

Policie zatýkala a snažila se průvodu znemožnit přístup ke klíčovým institucím. Zcela zatarasila náměstí Nezávislosti, kde se nacházejí vládní budovy.

Po čtvrté hodině odpolední oznámilo ministerstvo vnitra zadržení 125 osob. Agentura TASS informovala, že zadržen byl i její zpravodaj. Vše se ale obešlo bez velkého zásahu proti demonstrantům.

+5

Členové pořádkových sil podle DPA pomocí terénních vozů s mřížemi na předních náraznících vytlačovali lidi, některé ženy si před ně lehaly na ulici. Připravená byla i vodní děla.

Policejní kordony s nejrůznějšími vozidly odpoledne protestujícím znemožnily projít třídou Nezávislosti až k náměstí Nezávislosti. Podle informací ze sociálních sítí cestou policisté namátkově zadržovali muže, kteří se však nijak nebránili. Demonstranti se pak třídou Vítězů dostali až do blízkosti vládní reprezentační rezidence Paláce nezávislosti, kde, jak se ukázalo, byl Lukašenko.

Lidé prezidenta vyvolávali ironickým skandováním „Sašo, vyjdi ven, přišli jsme ti blahopřát“. Lukašenkovi, který dnes slaví 66. narozeniny, přitom někteří slibovali narozeninový dárek v podobě „nejlepšího antonu“, tedy vozu, jímž policie převáží zadržené.

V přístupu k paláci ale bránily zátarasy a policejní oddíly. Na záběrech zveřejněných na stránkách Tut.by je vidět, jak před reprezentační rezidenci Lukašenkovy vlády přijížděly obrněné transportéry. Na čele zástupu u zátarasů se sešli i někteří představitelé opoziční koordinační rady, včetně Maryji Kalesnikavové, která vyzvala lidi, aby nepodléhali provokacím a ustoupili na deset metrů od zábran, což se také stalo.

Kvůli uzavírce náměstí Nezávislosti se protesty rozdrobily na vícero míst v hlavním městě, kde je často obkličovali policisté s kuklami nebo helmami na hlavě. Mnoho z demonstrantů mává bílo-červeno-bílými vlajkami nezávislého běloruského státu z období 1918 až 1919.

Lukašenko se také v jednu chvíli před palácem objevil se samopalem v ruce, ale daleko od davu blokovaného ostnatým drátem a kordonů příslušníků zásahových policejních sil OMON.

Úřady dnešní demonstraci nepovolily a varovaly před použitím síly. „Přesto protestujeme na různých místech města,“ řekla agentuře DPA 33letá Maryja, která s dalšími ženami přes policejní zátarasy házela dýně, což je znak toho, že dívka nemá zájem o nápadníka.

„Diktátor má dnes narozeniny, toto je náš dárek - dýně v tomto případě jsou znakem toho, že jím pohrdáme,“ řekla. Na hlavní třídě vedoucí k náměstí Nezávislosti demonstranti křičeli „Hanba!“, když příslušníci zvláštních policejních jednotek OMON zatýkali lidi. U sídla běloruské KGB došlo ke krátké potyčce mezi demonstranty a příslušníky OMON.

Opozice očekávala účast na dnešních demonstracích s trochou obav vzhledem ke stupňovanému psychologickému tlaku úřadů a zatýkání během týdne. V Minsku v předchozích dvou nedělích protestovalo pokaždé přes 100 000 lidí. Naléhání přinejmenším velké části běloruské veřejnosti na odchod Lukašenka neochabuje.

Podle portálů Tut.by a belarusfeed.com se protesty konaly i v jiných městech. Několik tisíc lidí vyšlo do ulic Brestu a Grodna, v Mogilevu dokonce přes 10 000. Demonstrovalo se ale například i ve Vitebsku, Gomelu a v Navapolacku, kde jeden z protestujících Lukašenkovi na transparentu vzkázal: „Sašo, blahopřeji. Prohrál jsi.“

Bělorusko zažívá největší protesty a stávky od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž se jasným vítězem prohlásil Lukašenko. Opozice výsledky hlasování považuje za zfalšované a stejně jako mnoho západních zemí je neuznává.

Reklama

Doporučované