Hlavní obsah

Tvůrci systému se podle producenta měli víc radit s kulturní obcí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Producent festivalu Metronome David Gaydečka považuje za problematické, že se tvůrci modelu uvolňování a zpřísňování opatření (PES) více neradili s kulturní obcí.

Článek

Za pozitivní považuje možnost pořadatelů připravovat se díky systému na to, jaká situace za měsíc nebo dva nastane. Pětistupňový systém, podle kterého se bude řídit postupné uvolňování protikoronavirových opatření v Česku, představil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„My jsme navázali nesčetněkrát kontakty, už jsme byli téměř dohodnuti s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, pak s bývalým ministrem Adamem Vojtěchem i s bývalým ministrem Romanem Prymulou, že budeme opatření konzultovat, protože uznali, že neznají provoz kulturních akcí. Teď jsme doufali, že na to naváže pan ministr Jan Blatný, ale zase vychází něco, co vzniklo bez konzultací s kulturní obcí. A je to z toho pochopitelně cítit,“ řekl Gaydečka, člen festivalové asociace Festas a České asociace festivalů.

Gaydečka vidí problém například v tom, že velkým obchodním domem budou moci v případě prvního stupně projít za den desetitisíce lidí a akce Metronom Prague, která se koná na podobně velké ploše, je limitovaná pro 1000 sedících nebo 2000 stojících návštěvníků. Také soudí, že provozovny stravovacích služeb nemají při prvním stupni opatření tak přísná jako kulturní akce. „Není to tak rozdílný provoz, snad jen v tom, že v restauraci otvírám ústa a na koncertě uši a oči,“ podotkl.

Na kulturní produkce budou moci diváci chodit jen v případě, že na pětistupňové stupnici opatření proti šíření koronaviru bude platit první nebo druhý stupeň. I tak ale budou platit přísná omezení co do počtu přítomných diváků a jejich rozdělení do sektorů.

Některá divadla již dopředu na omezení zareagovala přerušením sezony. Například divadla, která zřizuje hlavní město, se divákům otevřou nejdříve 1. ledna 2021. Zavřená do té doby zůstanou i v případě, že by otevření ve zbytku tohoto roku umožnila vláda. „Za příznivé situace by dříve otevřelo jen Studio Ypsilon,“ sdělil před časem mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Divadla jsou kvůli opatřením, která přijala vláda ve snaze zabránit šíření nového typu koronaviru, pro diváky zavřená od 12. října.

„Pro divadelníky i pro diváky je současná nestabilita ničivá, možných vládních scénářů rozvolňování je tolik, že se ve výsledku nelze dobře připravit na žádný. Proto jsme se s divadly zřizovanými hlavním městem rozhodli vyslat jasný vzkaz a nechat naše divadla zavřená do konce roku,“ uvedla radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Vedení Hudebního divadla Karlín zrušilo do března 2021 všechna aktuálně prodávaná představení po Novém roce. Vstupenky na představení do konce letošního roku nebude karlínská scéna rušit jako celek, ale postupně, pokud bude znemožněna jejich realizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované