Hlavní obsah

Týden s polským hovězím: Jak situaci zamotala vyjádření ministra Tomana

Týden s kauzou polského hovězího masa.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Hned ve třech případech ministr zemědělství svými výroky zkomplikoval kauzu podezřelého masa z Polska.

Článek

Je to sedm dní, co se objevila informace, že i do Česka doputovalo hovězí maso z polských jatek, kde se zpracovával i nemocný dobytek.

Co od té doby víme?

Z třísetkilové zásilky se podařilo zachytit jen část. 137 kilogramů se dostalo až k zákazníkům, kteří je pravděpodobně zkonzumovali.

Vzorky z podezřelého masa, které se podařilo veterinářům zajistit, byly hygienicky nezávadné. Nenašly se stopy ani po salmonele, ani antibiotikách.

Za posledních sedm dní celou kauzu zkomplikovala i vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD).

„Dneska je zjištěno, že to šlo do České republika na čtyři místa. V objemu řádově 300 kilogramů. Byl tam Nový Bydžov, Praha, Varnsdorf a Kostelec nad Labem,“ oznámil ministr Toman 1. února odpoledne.

V Kostelci nad Labem tím rozpoutal paniku. Ve městě jsou dvě řeznictví, ale i jídelna, která vaří pro školy. Kam tedy maso putovalo? Rodiče, kteří nedostali bližší informace, se strachovali, jestli maso nesnědly děti. Až po víkendu upřesňoval zprávy mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer: Ne, maso se do jídelny nedostalo.

Ve středu 6. února ministr Toman vystoupil dopoledne ve Sněmovně na zemědělském výboru.

„Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných lowcostových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ citovala ministra zemědělství agentura ČTK.

A ještě dodal, že šlo o asijsky znějící název. Výsledkem bylo, že se zákazníci začali obracet na konkrétní restaurace, a ty je musely ujišťovat, že je u nich bezpečno. Dosud přitom vůbec není jasné, kde ministr informace čerpal. Na doplňující otázky reagoval rozesláním tiskové zprávy, ve které uvedl, že „šlo o dozorový orgán“.

Tedy hygienici? Ti pražští tvrdí, že se informaci o „argentinském mase“ dozvěděli až z médií. A v reakci na to poslali ve čtvrtek své lidi na inspekci do vytipovaných restaurací. V provozech však kontroloři na zásadní nedostatky nenarazili.

A do třetice, znovu středa 6. února. Tentokrát odpoledne, kdy měl ministr Toman na tiskové konferenci reagovat na otázku ke klamání zákazníků vydáváním polského hovězí za argentinské. V tu chvíli jmenoval konkrétní podnik – restauraci U Moťáka, kde za takové jídlo slovy ministra účtují tisíc korun. A kde veterináři skutečně zajistili 31 kilogramů neoznačeného masa.

Jenomže nejen hovězího. Majitel se následně pro média vyjádřil, že polské maso za argentinské nevydává, ani za porci nechce tisíc korun. Zvažuje proto žalobu.

Reklama

Doporučované