Hlavní obsah

Týden vědy z domova: Zabavte se pokusy nebo u přednášky či dokumentů zdarma

Foto: Shutterstock.com

Naučte se vyrobit si baterii za pomoci citronu,

Reklama

Končí jubilejní 20. ročník Týdnu vědy a techniky. Letos nabízí Akademie věd ČR nahlédnout široké veřejnosti do práce vědců hlavně online. Vyzkoušejte pokusy, pusťte si dokument nebo nějakou virtuální prohlídku. Vše zdarma.

Článek

Jako stovky dalších akcí se i letošní ročník Týdnu vědy a techniky Akademie věd musel přesunout kvůli pandemii z prostor na Národní třídě do virtuálního prostředí. Místo živých přednášek nabídli vědci „návštěvníkům“ různá populárně naučná videa nebo online besedy. Řada z nich je dostupná online i nadále.

Pokusy na doma

Jak si vyrobit baterii z citronů a jablek? Pokud potřebujete zabavit starší děti, zkuste to s tímto videem. Květoslava Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie AV ČR v něm na jednoduchém laboratorním chemickém cvičení vysvětluje pojmy, jako je elektrolýza nebo třeba baterie. A předvádí, jak si baterii po domácku vyrobit právě za pomoci citronů a jablek.

Druhé video je věnováno jednoduchým pokusům s barvami a ohněm. Stejně jako u pokusu z předešlého videa si divák předvedené chemické experimenty může bezpečně připravit v domácích podmínkách. Celé video je v české znakové řeči doplněné o titulky.

Více videí s pokusy, které si můžete doma připravit, naleznete zde.

Filmy zdarma

Komu se nechce do pokusů, nabízí akademici zdarma ke zhlédnutí několik populárně naučných filmů.

Za zmínku stojí například životopisný studentský dokument Grygar od režiséra Martina Petráska, který se věnuje životu jedné z nejvýraznějších českých osobností na poli popularizace vědy - Jiřímu Grygarovi.

Dalším zajímavým snímkem na seznamu jsou Tiché hrozby od režisérky Martiny Spurné. Ten pojednává o přírodních jevech, které ale často i přes jejich závažnost přehlížíme: magnetické bouře, bleskové povodně, seismické aktivity nebo také aktuální extrémní sucha.

Přednášky a besedy

Organizátoři do repertoáru příspěvků samozřejmě nezapomněli zařadit ani koronavirus. Přednášky a prezentace se v tomto případě zaměřují na oblasti života, které koronavirus ovlivnil mnohdy bez toho, aniž bychom si toho vůbec všimli. Například jak se v mediálním prostoru začaly rozšiřovat jazykové novotvary v souvislosti s koronavirem,

Další přednášky jsou pak například o tom, jak jsme během koronaviru nakupovali potraviny a jedli, nebo jak vědci z oblasti fyziky pomáhali v boji s pandemií. Jedna z přednášek se zaměřuje na to, proč svět stále sužují virové pandemie.

Pořadatelé při tvorbě obsahu mysleli i na humanitně zaměřené nadšence pro vědu. Pro ty je tu například beseda Útěcha ze starých textů, komentovaná videoprohlídka knihovny Historického ústavu AV ČR nebo přednáška na téma „Konspirační teorie včera, dnes a zítra“ a další.

Kvíz

Kromě velkého množství přednášek a videí Týden vědy a techniky nabízí také interaktivní obsah. V kvízu od Ústavu pro českou literaturu při AV ČR například vytříbíte svoje znalosti české literatury.

Týden vědy a techniky trvá do neděle 8. listopadu. Do té doby budou ještě probíhat další online přednášky živě. Celý program i s dostupnými přednáškami, filmy a dalším obsahem naleznete zde.

Reklama

Doporučované