Hlavní obsah

U Čerchova na Domažlicku jsou po víc než roce upravené stopy

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Po více než roce jsou nyní poprvé upravené běžecké stopy v okolí nejvyššího vrchu Českého lesa Čerchova na Domažlicku. V minulých dnech tam napadlo kolem 20 centimetrů sněhu, takže na první úpravu stop mohla vyjet nová rolba.

Článek

Novou rolbu na konci roku 2019 koupilo město Domažlice. Celou minulou zimu ale nebyl v Českém lese sníh, a rolba tak v roce 2020 vůbec nevyjela, svoji premiéru v terénu zažila až tento týden.

Sněhu a slunečného počasí si v sobotu v okolí Čerchova a Capartic užívalo velké množství lidí, kteří se vydali na běžky, na pěší procházku nebo na saních a bobech sjížděli stráně.

„Naše moderní výkonná rolba má teď slavnou premiéru a vypadá to, že snad sněhu tady bude víc než loni, takže budeme snad upravovat trasy tak, jak jsme si představovali původně,“ řekl domažlický starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice). Pořízení rolby stálo město přes čtyři miliony korun, jeden milion dostalo město jako dotaci od Plzeňského kraje.

V okolí Čerchova jsou stopy upravené na klasiku i na bruslení. „Momentálně máme upravených zhruba 17 kilometrů kolem Čerchova, to je okruh v nejvyšší nadmořské výšce, kde máme nejvíc sněhu. Pak máme upravené stopy na capartické louce, a pokud vyjde předpověď a bude ještě sněžit, počítáme, že bychom postupně upravili všechny tratě,“ doplnil starosta. V oblasti kolem Čerchova je v nadmořské výšce od přibližně 700 do 1000 metrů 82 kilometrů certifikovaných tratí pro běžkaře, a to včetně navazujících stop v sousedním Bavorsku. Do Německa ale v současné době kvůli opatřením proti šíření koronaviru není možné přejíždět. Běžkaři z Česka se proto musí držet na české straně hranice a němečtí v Bavorsku, dodal Novák.

Provoz rolby na úpravu stop stojí nemalé peníze. Svazek Domažlicko, což je dobrovolný svazek českých obcí v příhraničí, vyhlásil veřejnou sbírku na úpravu stopy mezi Čerchovem, Sádkem a Caparticemi. Dárcům, kteří věnují alespoň 1000 korun, slibují pořadatelé i svezení v nové rolbě. Podrobnosti jsou na stránkách svazku nebo na webu sportovního klubu Sněhaři.

Reklama

Doporučované