Hlavní obsah

U dotace pro Agrofert střet zájmů neřešte. Úředník po odchodu popsal dění ve státním fondu

Úředník po odchodu ze státního fondu: Ředitel nám řekl, že nemáme řešit střet zájmů u dotace pro Agrofert.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle Leo Steinera, který z funkce náměstka ředitele narychlo opustil Státní fond životního prostředí, byla firma Agrofert úřadem zvýhodňována.

Článek

Všichni zaměstnanci Státního fondu životního prostředí dostali 4. června v noci do e-mailové schránky zprávu od ředitele Petra Valdmana.

Šéf fondu jim poslal odkaz na projev ministra životního prostředí Richarda Brabce a doporučil jim, aby si ho přečetli.

Šlo o přepis ministrova projevu z Poslanecké sněmovny, kde se člen vlády premiéra Andreje Babiše ostře opřel do práce auditorů Evropské komise, kteří v předběžné zprávě kritizovali přidělování dotací holdingu Agrofert.

Kontroloři, jak známo, dospěli k závěru, že posílání evropských peněz na účty Agrofertu není v pořádku kvůli střetu zájmů Andreje Babiše. Muže, který stojí v čele vlády a podle názoru auditorů je stále rozhodující osobou v Agrofertu, i když firmy z holdingu momentálně odložil do svěřenských fondů.

A právě zmiňovaný e-mail Petra Valdmana je podle názoru nyní již bývalého náměstka na Státním fondu životního prostředí Leo Steinera dokladem, že společnost Agrofert je ve fondu zvýhodňována.

Leo Steiner o tom a poměrech na fondu promluvil po té, co se koncem srpna rozhodl se státní instituce odejít – a to ne zcela dobrovolně.

Steiner nejprve pozastavil jednu dotaci firmy z koncernu Agrofert. Následně o tomto kroku informoval média. Což bylo v rozporu s vnitřními předpisy a fond proti němu – jak tvrdí – chtěl zahájit kárné řízení.

I proto, že dříve s novináři dříve nemohl mluvit, promluvil Steiner o e-mailu od Valdmana až nyní.

„Všem zaměstnancům fondu byl zaslán projev ministra v Poslanecké sněmovně, věnující se této problematice. S tím, že si to máme přečíst," uvedl Leo Steiner, který má pro ředitelův e-mail svoji interpretaci: „Tím nás nepřímo ovlivňoval, abychom zaujali postoj, který by byl v souladu s vedením ministerstva a vlády.“

To, že zmíněný mail ředitel Valdman zaměstnancům poslal, potvrdili Seznamu i další úředníci z tohoto fondu.

Ministr Brabec byl před vstupem do politiky v roce 2013 ředitelem Babišovy Lovochemie, přičemž právě o podpoře pro tuto firmu dotační zpráva evropských auditorů také psala.

Ve zmíněném projevu ministr Brabec odmítl, že by jakkoliv nadržoval chemickému průmyslu, kterému Agrofert dominuje. O předběžné zprávě Evropské komise pak mimo jiné řekl, že se v ní objevují nesmyslná a nepodložená obvinění.

Fond životního prostředí je ve vyjádřeních k odchodu náměstka Leo Steinera stručný a na jeho popis poměrů v instituci už nechce reagovat vůbec.

K odchodu uvedla mluvčí fondu Lucie Früblingová jen to, že Steiner služební poměr ukončil k 31. srpnu.

Ředitel fondu Petr Valdman se pak o Steinerově kritice odmítl bavit.

„Komentovat to, co říká, nebo co se domnívá Leo Steiner, já opravdu nebudu,“ řekl Seznamu Valdman a telefonát ukončil.

Na otázky zaslané SMS už poté nereagoval. Neodpověděl tedy ani na to, s jakým účelem zmíněný e-mail svým podřízeným poslal.

Andrej Babiš na prahu nejtěžšího rozhodnutí v životě. Video: Sabina Slonková

Odchod náměstka Steinera přímo souvisí s pozastavením dotace pro lihovarnický podnik Ethanol Energy z Kutnohorska. Tato firma z koncernu Agrofert měla problémy se zápachem šířícím se z její výroby a dělala kvůli tomu změny.

Vyšly na celkem 21 milionů. Zhruba deset milionů z této částky měl doplatit právě Státní fond životního prostředí. Kvůli rozhodnutí Steinera si firma na poslední část dotace ve výši asi jednoho milionu bude muset počkat.

Tento bývalý úředník nyní tvrdí, že se loni ředitele se svým kolegou ptali, jestli by měli právě u tohoto projektu zabývat tím, zda vyplacení peněz není v rozporu s legislativou. „Bylo nám řečeno, neřešte to, týká se to pouze evropských dotací,“ tvrdí Steiner.

Uvedl také, že před zmíněným rozhodnutím o pozastavení dotací žádal ještě o radu právníky fondu. Říká však, že mu na dotazy týkající se pozastavení výplaty peněz ani za téměř dva měsíce neodpověděli.

Reklama

Doporučované