Hlavní obsah

U hamburské synagogy byl zraněn židovský student. Motiv zatím nejasný

Foto: Profimedia.cz

Záběr z vyšetřování nedělního útoku.

Reklama

Německá policie oznámila, že zatkla muže, který v neděli u synagogy v severoněmeckém Hamburku vážně zranil židovského studenta. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Než útočníka zastavila ochranka synagogy, stihl studentovi vcházejícímu do budovy způsobit vážné zranění hlavy. Jako zbraň mu měl sloužit skládací rýč, informoval list Der Spiegel. Podle policie devětadvacetiletý podezřelý jednal sám a další ohrožení související s tímto útokem tak nehrozí.

Šestadvacetiletá oběť útoku byla následně převezena do nemocnice. Podle deníku Süddeutsche Zeitung a veřejnoprávní televize ARD byl motiv jasně antisemitský. V tomto duchu označil útok také tamní ministr zahraničí Heiko Maas a vyzval Němce k větší občanské odvaze.

„Toto není izolovaný incident, je to odporný antisemitismus a všichni se mu musíme postavit,“ uvedl šéf diplomacie na Twitteru. Generální tajemník křesťanských demokratů zase označil útočníkův čin za nechutný a zdůraznil, že ochrana židovského života v Německu by měla zůstat každodenní povinností tamních obyvatel.

Státní úřad kriminální policie již zahájil vyšetřování, přesný motiv je ale podle úřadů zatím nejasný.

Židé nyní slaví sedmidenní svátek sukot, svátek stánků, který letos končí 9. října. Nedělní incident se odehrál skoro rok poté, co ve východoněmeckém Halle v den židovského svátku jom kipur střelec, který se hlásil ke krajní pravici, u synagogy zabil dva lidi.

Zpravodajský web Deutsche Welle s odvoláním na tamní média uvedl, že podezřelý měl vojenské maskovací oblečení a útočil lopatou. Podle Reuters tak bylo oblečení útočníka podobné tomu, co měl na sobě již zmiňovaný neonacista z útoku v Halle. Ten se k činu přiznal a nyní se s ním koná soud.

Reklama

Doporučované