Hlavní obsah

U varianty delta je riziko hospitalizace dvakrát vyšší, říká nová studie

Foto: Shutterstock.com

Varianta delta může způsobit závažnější průběh onemocnění covid-19 než ostatní mutace.

Reklama

Při nákaze variantou koronaviru delta je dvakrát větší pravděpodobnost, že se nemocný dostane do nemocnice. Riziko se ještě zvyšuje u neočkovaných lidí. Tvrdí to nová studie, za kterou stojí vědci z Cambridge.

Článek

U nakažených variantou koronaviru typu delta je podle nové britské studie dvakrát vyšší pravděpodobnost hospitalizace než u osob nakažených variantou alfa (dříve tzv. britská mutace).

O studii, která byla v pátek zveřejněna v časopise The Lancet Infectious Diseases, informoval deník The New York Times. Potvrzuje důkazy, jež naznačují, že varianta delta může způsobit závažnější průběh onemocnění covid-19 než ostatní mutace.

Vědci analyzovali přes 40 tisíc koronavirových infekcí v Anglii. Podle autorů studie se u plně očkovaných lidí vyskytla méně než dvě procenta nákazy. Neměli tak dostatek údajů k tomu, aby bylo možné vyvodit tvrdé závěry o riziku hospitalizace právě v této skupině.

Hlavním závěrem je, že pokud máte neočkovanou nebo jen částečně očkovanou populaci, pak epidemie viru delta může vést k větší zátěži nemocnic a zdravotní péče, než tomu bylo v případě epidemie viru alfa.
Anne Presanisová, vedoucí statistička na univerzitě v Cambridge a jedna z hlavních autorů studie

„Hlavním závěrem je, že pokud máte neočkovanou nebo jen částečně očkovanou populaci, pak epidemie viru delta může vést k větší zátěži nemocnic a zdravotní péče, než tomu bylo v případě epidemie viru alfa,“ uvedla Anne Presanisová, vedoucí statistička na univerzitě v Cambridge a jedna z hlavních autorů studie.

Vědci analyzovali zdravotní údaje lidí, kteří byli ve Velké Británii pozitivně testovaní na covid-19 v období od 29. března do 23. května, kdy se v zemi začala šířit varianta delta. 74 procent lidí ve vzorku nebylo naočkováno vůbec, 24,2 procenta jen první dávkou a 1,8 procenta lidí mělo očkování ukončeno.

Sekvenování DNA potvrdilo, že 80 procent účastníků bylo infikováno variantou alfa, zatímco 20 procent se nakazilo variantou delta.

U obou skupin však bylo riziko hospitalizace malé. Podle vědců se do nemocnice dostala do dvou týdnů od pozitivního testu 2,2 procenta lidí s variantou alfa a 2,3 procenta s variantou delta.

Lidé nakažení mutací delta patřili mezi ty mladší. Když vědci upravili věk a další faktory, o nichž je známo, že ovlivňují průběh onemocnění, zjistili, že celkové riziko hospitalizace je více než dvakrát vyšší než u dříve rozšířené varianty.

„Již víme, že očkování poskytuje vynikající ochranu proti deltě, a protože tato varianta představuje více než 98 procent případů covidu-19 ve Velké Británii, je nezbytné, aby ti, kteří nedostali dvě dávky vakcíny, tak učinili co nejdříve,“ uvedl v prohlášení Gavin Dabrera, hlavní autor práce a epidemiolog z Public Health England.

Když výzkumníci rozdělili údaje podle stavu očkování, potvrdili, že delta zdvojnásobila riziko hospitalizace u neočkovaných nebo u těch, kteří dostali jen první dávku před méně než třemi týdny. Skupina plně očkovaných ale byla příliš malá na to, aby ji vědci mohli samostatně a důkladně analyzovat.

Varianta delta, která byla poprvé objevena loni v prosinci v Indii, je zhruba dvakrát nakažlivější a riziko přenosu je až o 60 procent vyšší než u mutace alfa.

Reklama

Doporučované