Hlavní obsah

U O2 Arény v Praze 9 by měla vzniknout nová čtvrť s 3500 byty

O2 arena.

Reklama

Místo nevyužívaných výrobních hal v blízkosti 02 Arény v Praze 9 by měla vzniknout nová čtvrť. Jejím jádrem by mělo být náměstí Emila Kolbena, vzniknout by tu měly bytové domy, školy a technické centrum.

Článek

„Praha 9 chce koupit pozemky od společnosti Howden ČKD Compressors a na vzniku nové čtvrti se podílet,“ řekl starosta deváté městské části Tomáš Portlík.

Plánovanou budoucí podobu městské čtvrti u O2 Arény navrhuje urbanistická studie, kterou zpracoval architekt Jiří Řezák ze studia Qarta architektura. Ve zhruba desetihektarové lokalitě vymezené ulicemi Českomoravská, Freyova, Ocelářská a Lisabonská by mělo vzniknout asi 3500 bytů, nová základní a mateřská škola a vzdělávací technické centrum.

V novém centru Vysočan by radnice chtěla navázat na odkaz továrníka Emila Kolbena a technickou tradici Vysočan. Podle Portlíka by tak mohlo v nové čtvrti vzniknout vzdělávací centrum zaměřené na popularizaci vědy a moderní technologie. „Průmyslovou minulost Prahy 9 bychom chtěli přenést do současnosti a navázat na ni centrem, které by lákalo mladé a děti k moderní technice jako jsou nanotechnologie, biotechnologie, 3D tisk a další,“ uvedl starosta. Praha 9 rovněž připravila anketu, kde se obyvatel Vysočan ptá, jaký typ občanské vybavenosti v okolí nejvíce postrádají a co by tak na plánovaném náměstí Emila Kolbena mohlo být.

Nové náměstí by mělo navazovat na prostranství u 02 Arény. Jeho postavením by podle projektantů mělo vzniknout místo pro setkávání obyvatel Vysočan, které v původně průmyslové čtvrti chybí. Mělo by být dominantním prvkem nové čtvrti s bytovými domy a administrativními budovami. Ty už v blízkosti O2 Arény vznikají. Například firma Syner nyní na bývalém parkovišti vedle hotelu Backstage staví desetipatrovou budovu, kde budou kanceláře.

Brownfieldy vlastní nyní šest firem a několik soukromníků. Praha 9 by chtěla koupit pozemky o rozloze zhruba tři hektary od firmy Howden ČKD Compressors. S vlastníky okolních pozemků chce radnice jednat, aby se při budoucím využití těchto pozemků řídili připravenou urbanistickou studií. Ta se má stát podkladem pro změnu územního plánu, což umožní přestavbu území s nevyužívanými starými budovami továren. Praha 9 tak chce podle svého starosty být tím, kdo bude mít pro přeměnu území rozhodující slovo a bude přímo řídit rozvoj lokality.

Prahu 9, ve které žije zhruba 58.050 obyvatel, tvoří katastrální území Proseku a části katastrálních území Vysočan, Hrdlořez, Střížkova, Hloubětína, Libně a Malešic.

Reklama

Související témata:

Doporučované