Hlavní obsah

Uber je v Brně opět zakázaný. Český soud poprvé popsal, co mu na službě vadí

Soud opět zakázal Uberu působit v Brně.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Krajský soud v Brně ve středu vydal znovu předběžné opatření, které zakazuje provoz služby UberPop v moravské metropoli.

Článek

Alternativní taxislužba Uber v Brně opět nesmí jezdit. Kalifornská firma začala na Moravě provozovat svou službu v únoru. Stejně jako v Praze ale porušovala zákon o silniční dopravě i městskou vyhlášku. Její řidiči nemají označená auta, taxametry a zpravidla ani licence.

Na základě toho proti ní brněnská firma Lidotaxi podala návrh na zákaz. K němu se přidal i brněnský magistrát. Krajský soud jim v dubnu vyhověl  a předběžným opatřením kontroverzní službu UberPop v Brně zakázal.

Proti tomu se ale právníci Uberu odvolali k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten jim dal za pravdu a platnost opatření vrátil krajskému soudu na dopracování. Toto rozhodnutí umožnilo Uberu v Brně opět fungovat.

Šlo ovšem pouze o procesní pochybení brněnského soudce. Soudu vyšší instance vadilo hlavně, že v rozhodnutí chybělo odůvodnění. To ve středu soudce doplnil a Uber tedy opět nesmí jezdit. Již v úterý soud stejně rozhodl i o druhém (tzv. malém) předběžném opatření, které zakazuje jezdit pro Uber konkrétnímu řidiči a jeho flotile. 

"Pro nás není rozhodnutí překvapením. Původní rozhodnutí bylo zrušeno z procesních důvodů, skutková podstata se mezitím nezměnila. Naopak ještě v mezidobí přibylo stanovisko generálního advokáta Evropského soudního dvora, které podporuje naši argumentaci," okomentoval výrok soudu advokát Marek Hejduk, který zastupuje brněnskou společnost Lidotaxi.

Právě ta se na soud s tím, že Uber se dopouští nekalé soutěže, obrátila. Uber má nyní opět právo se odvolat, jako už to v tomto případě jednou udělal. "Zvažujeme další kroky. Uděláme maximum, aby byla naše služba v Brně opět dostupná co nejdříve," komentovala čerstvé rozhodnutí soudu česká mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

Brněnský magistrát na verdikt reagoval krátkým prohlášením, v němž zmiňuje, že nový soudní verdikt potvrdil očekávání. 

"Uber B.V. může ve městě Brně působit v případě, že bude dodržovat platnou legislativu," uvádí se v prohlášení.

Soud: Chová se jako taxi

Soud kromě potvrzení svého rozhodnutíl zároveň v doplněném odůvodnění, které mají Seznam Zprávy k dispozici, poprvé uvedl, proč mu Uber vadí. Podle očekávání proto, že ačkoli provozuje fakticky taxislužbu, tak nedodržuje předpisy, které s tím souvisí.

„Protože výkon taxislužby je koncesovanou živností, regulovanou vedle živnostenského zákona ještě zákonem o silniční dopravě a v případě města Brna i obecními nařízeními a vyhláškami, musí subjekt, který taxislužbu vykonává, splňovat předepsané náležitosti," píše se v odůvodnění podepsaném soudcem Romanem Sychrou.

„Pokud žalovaný toto nesplňuje a v tomto oboru podniká (či chce podnikat), má soud za to, že bylo osvědčeno, že v tomto případě je výše popsaná činnost žalovaného s největší pravděpodobností nekalou soutěží a je tedy na místě poměry účastníků, do rozhodnutí ve věci samé, zatímně upravit," vysvětluje soudce v odůvodnění, proč se rozhodl službu do dořešení prozatímně zakázat.

Zároveň tentokrát musí Uber ukončit činnost okamžitě po doručení rozsudku. Odvolání totiž podali čeští právníci a není třeba čekat, než se nové rozhodnutí přeloží do holandštiny a odešle Nizozemska, kde má Uber evropskou základnu.

V Praze Uber jezdí dál

O prakticky stejný zákaz se pokoušeli i pražští taxikáři. Těm ale soud návrh na předběžné opatření zamítl, protože ho podali příliš dlouho po tom, co Uber začal v hlavním městě působit.

Čeká se tak na vyřízení klasické žaloby. Předběžné opatření ale zakázalo v Praze činnost další podobné firmě - původně estonskému Taxify. To se rozhodlo zákaz soudu ignorovat, což si předtím Uber nedovolil.

Reklama

Doporučované