Hlavní obsah

Brno zakazuje Uber. Nejsem přítelem přehnané regulace, myslí si ministr průmyslu

S kontrolami sdílených služeb by se to zatím nemělo přehánět, myslí si nový ministr.

 

Reklama

Snahy o zákazy podobných služeb jsou podle nového ministra průmyslu špatný nápad.

Článek

Sdílená ekonomika, jako je taxislužba Uber nebo ubytování přes Airbnb, bude v Evropě v budoucnu tahounem, prorokuje nový ministr průmyslu Jiří Havlíček.

„Musíme k tomu přistupovat rozumně, abychom s vaničkou nevylili i dítě. Snahy o to, aby se tyto služby zcela zakázaly, které už se někde objevují, jsou cesta špatným směrem," řekl Havlíček v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Právě tento týden přitom krajský soud v Brně zakázal společnosti Uber předběžným opatřením provozovat v Brně taxislužbu za podmínek, za jakých ji nyní nabízí.

Podle Havlíčka je potřeba dohodnout pravidla, aby společnosti platily daně a například nezneužívaly lidskou práci. „Ale nejsem zastáncem přílišné regulace. Danění by mělo být až od určité částky, není možné potírat lidi za nějaký drobný přivýdělek," dodal ministr.

Zdrženlivé by podle něj měly být i úřady. Alespoň do června, kdy má nový vládní koordinátor pro digitální agendu Ondřej Malý zpracovat analýzu, jak by se tento druh služeb měl regulovat. „Nemělo by se to přehánět. Pokud by se měly některé věci kontrolovat, tak skutečně tam, kde jsou ty excesy naprosto zjevné a nezpochybnitelné," dodal Havlíček.

Reklama

Doporučované