Hlavní obsah

V Brně otevřeli laboratoř, kde se každý může podívat do budoucnosti

Jihomoravské inovační centrum otevřelo laboratoř pro veřejnost. Kdokoli může využívat 3D tiskárny, laserovou řezačku, CNC frézku i další vybavení z 21. století.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Jihomoravské inovační centrum otevírá laboratoř pro kutily, začínající firmy i vysokoškoláky. Takzvaný FabLab zpřístupňuje veřejnosti techniku a technologie, které mají k dispozici většinou jen univerzity nebo vědecká pracoviště. Pro veřejnost se oficiálně otevírá 19. dubna.

Článek

V jednom koutě kladiva, vrtačky nebo svěráky, ve druhém miniaturní počítače, které lze naprogramovat tak, aby řídily třeba světla v bytě nebo v něm regulovaly teplotu. Uprostřed laboratoře pak stojí 3D tiskárny.

Kdo chce, může všechno tohle vybavení za poplatek využívat. Laboratoř funguje podobným způsobem jako takzvaná coworkingová centra.

Cílí vedle kutilů také na začínající firmy, které nemají ještě dost peněz na vlastní vybavení a potřebují vytvářet prototypy svých produktů, nebo na vysokoškoláky. Pro ty je totiž často nemožné získat čas pro vlastní projekty v laboratořích svých fakult.

„Suverénně nejpoužívanější je laserová řezačka. Hlavně proto, že umožňuje gravírovat a řezat do plastů, dřeva nebo různých papírů,“ říká koordinátor FabLabu Tomáš Mejzlík.

Nápad vytvořit síť takzvaných FabLabů pochází z prestižní americké univerzity MIT. Vlastní laboratoř si může založit každý, kdo splní určité podmínky. Cílem je zpřístupňovat techniku veřejnosti. Jednou ze základních myšlenek je vzájemné sdílení projektů, které ve FabLabu vzniknou. To proto, aby mohl kdokoli práci ostatních vylepšit a posunout dál nebo se jen z nápadů jiných učit.

Na to, jak invenční laboratoř vypadá a co všechno v ní lze dělat, se podívejte ve videu nad článkem.

Velkou reportáž o české vědě, výzkumu a inovacích (VVI) si pusťte na Seznam Zprávách ve středu odpoledne. Hostem speciálního vysílání bude i místopředseda vlády pro oblast VVI Pavel Bělobrádek.

Reklama

Doporučované