Hlavní obsah

Účet za bitky ve Varšavě: desítky zraněných a reportér málem bez oka

Foto: Profimedia.cz

Snímek z průběhu středečního Pochodu nezávislosti ve Varšavě.

Reklama

Na 300 zadržených lidí, 35 zraněných policistů, novinář se střelným poraněním, jeden zapálený byt. To je dosavadní bilance středečního Pochodu nezávislosti ve Varšavě, který pořádali radikální nacionalisté.

Článek

Po několika letech relativního klidu se „oslavy“ polského státního svátku zvrhly v násilnosti. Pochod nezávislosti, který byl letos kombinovaným průvodem pěších a automobilů, se paradoxně uskutečnil pod heslem „Naše civilizace, naše pravidla“.

Na trase pochodu došlo hned k několika střetům s policií. Přímo v centru Varšavy, v průchodu u křižovatky se slavnou umělou palmou, zaútočili na policii maskovaní muži. Vzduchem létaly světlice, petardy, kameny i lahve. Těžkooděnci odpověděli použitím obušků, slzným plynem i střelbou gumových projektilů.

Na místě zůstalo několik zraněných včetně známého fotoreportéra Týdeníku Solidarita Tomasze Gutrého. Čtyřiasedmdesátiletého fotografa ze vzdálenosti několika metrů zasáhl gumový projektil do tváře. Muž je po operaci v nemocnici, projektil museli z tváře vyjmout lékaři.

Policie už zásah a okolnosti zranění reportéra vyšetřuje. Nejde přitom o jediný kontroverzní zásah policie vůči novinářům. Podle videí zveřejněných na sociálních sítích těžkooděnci obušky a slzným plynem zasáhli proti označeným reportérům ve stanici metra u národního fotbalového stadionu, kde středeční pochod končil.

V místě došlo k dalším střetům s policisty. Podle policie chuligáni bránili vjezdu sanitek a nákladních automobilů s umělou plicní ventilací do areálu stadionu, který v současnosti slouží jako covidová polní nemocnice. Při zásahu proti nim opět použili střelbu gumových projektilů.

Policie zadržela 300 lidí, našla zbraně i drogy

Na 35 zraněných těžkooděnců hlásí i sama policie. „Počet světlic, který létal na policisty, byl reálným ohrožením jejich zdraví a života,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí varšavské policie Sylwester Marczak. Jde mimo jiné o zlomeniny či úrazy oka, tři policisté zůstávají kvůli zraněním v nemocnici.

Policie během středečního pochodu ztotožnila na 700 lidí a 300 lidí zadržela. „Naprostá většina z nich jsou chuligáni spojovaní s prostředím pseudofanoušků,“ upřesnil policejní mluvčí. Zabaveno bylo množství pyrotechniky a také zbraň, tyče či drogy.

Účastníci pochodu rovněž zaútočili na obytný dům, jehož obyvatelé měli v oknech a na balkonech vlajky LGBT a plakáty na podporu protestů proti zákazu potratů. Házením světlic se jim podařilo zapálit jeden z bytů, který byl o dvě patra níž. Hasiči požár bytu rychle uhasili a nikdo se nezranil.

Podle organizátora pochodu Roberta Bąkiewicze šlo prázdný byt, ve skutečnosti je ale obývaný. V místnosti, kterou útočníci zapálili, se navíc skladují cenné reprodukce obrazů a fotografií. Po pravděpodobném pachateli už policie pátrá a zveřejnila jeho podobiznu na svém webu.

Bąkiewicz obvinil policii z brutality a eskalace napětí. „Nemáme si co vyčítat. Nemůžeme nést odpovědnost za včerejší události, protože jsme udělali všechno, aby se to vše, k čemu došlo, nestalo,“ uvedl ve čtvrtek. Nacionalistické organizace už ve středu vinily z vyvolání násilí provokatéry z řad policie, levice a antifašistů. Policie takovou verzi odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Organizátor pochodu Robert Bąkiewicz.

Politici vládnoucí strany Právo a spravedlnost v reakcích dávají středeční nepokoje naroveň nedávným masovým demonstracím proti nálezu ústavního soudu o omezení legálních možností umělého přerušení těhotenství. Mluvčí PiS Anita Czerwińská ve čtvrtek řekla, že za události při pochodu mohou jeho organizátoři a také opozice. Na mysli měla ultrapravicovou stranu Konfederace.

Verze nacionalistů o provokatérech našla zastání u vicepremiéra a ministra kultury Piotra Glińského. „Nevíme, kdo házel kamení a kdo byli ti provokatéři,“ řekl ve středu večer politik. Podle vícero polských novinářů v těchto chvílích zasedá vedení strany PiS, vyloučené prý kvůli středečnímu policejnímu zásahu nejsou ani rezignace na vedoucích místech policie nebo na ministerstvu vnitra.

A útocích Antify mluvil i exministr obrany a místopředseda PiS Antoni Macierewicz. Pochod označil za úžasný. „Došlo k situaci, při které policie střílela do lidí. Střílela do lidí, i když to byla Antifa, kdo zaútočila na polské vlastence. Nevíme, kdo vydal ten rozkaz, to se musí objasnit,“ cituje Macierewicze server 300polityka.

Opoziční Levice vyzvala k zákazu organizace Pochod nezávislosti, která středeční akci ve Varšavě pořádala. Předseda Občanské platformy Borys Budka vyčítá vládě chaos v ulicích a vyzval předsedu PiS Jarosława Kaczyńského k rezignaci. Kaczyński ve vládě zastává funkci vicepremiéra pro bezpečnost. Budka zkritizoval i policii za zásah proti novinářům. „Místo boje s bandity polská policie bije obyčejné novináře. Neútočí na bandity, ale střílí na novináře. To je výsledek obřího chaosu, za který odpovídá současná vláda,“ prohlásil ve čtvrtek šéf nejsilnější opoziční strany.

Reklama

Doporučované