Hlavní obsah

Úpadek polské církve. Důvěru pohřbívá další skandál vlivného kardinála

Foto: Profimedia.cz

Kardinál Dziwisz s papežem Janem Pavlem II. na snímku z roku 2004.

Reklama

Významný polský kardinál blízký papeži Janu Pavlu II. měl desítky let využívat svoji pozici ke korupci a zametání pedofilních afér pod koberec. Nová reportáž zasadila polské katolické církvi další ránu.

Článek

Jednu ránu za druhou dostává v posledních letech katolická církev v Polsku. Už dva dokumenty (Jen to nikomu neříkej a Hra na schovávanou) a film Klér režiséra Wojciecha Smarzowského ukázaly milionům diváků realitu zametání případů sexuálního zneužívání dětí v církvi pod koberec, propracovaný systém přesouvání násilníků z fary na faru a unikání trestní odpovědnosti. Aktuální reportáž, kterou v pondělí odvysílala televize TVN, ukazuje přímo na vysoce postaveného představitele církve Stanisława Dziwisze.

Zpráva z Vatikánu se týká i Poláků

Reportáž přichází jen pár dnů poté, co Vatikán potrestal sedmadevadesátiletého polského kardinála Henryka Gulbinowicze, který čelí obviněním ze sexuálního zneužívání nezletilých. Kardinál, který je teď ve vážném stavu v nemocnici, nebude za trest pohřben v katedrále. Gulbinowicz už nebude moci na veřejnosti sloužit mše a bude muset přispět do fondu na pomoc obětem sexuálního zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Kardinál Henryk Gulbinowicz.

Minulý týden ohlásil Vatikán vyšetřování bývalého gdaňského arcibiskupa Sławoje Leszka Głódźe kvůli podezření z krytí nahlášených případů sexuálního zneužívání. Už v říjnu přijal papež František ze stejného důvodu rezignaci polského biskupa Edwarda Janiaka. Vatikán navíc v úterý publikoval rozsáhlou zprávu o americkém kardinálovi Theodoru McCarricovi. Vyplývá z ní, že ho papež Jan Pavel II. jmenoval do funkce washingtonského arcibiskupa, i když věděl o obviněních ze zneužívání.

Demonstrace a úpadek důvěry v církev

To všechno se děje v rozjitřené době po nálezu ústavního soudu, který v Polsku výrazně omezuje právo na umělé přerušení těhotenství. V zemi se proti zákazu konaly masové demonstrace a hněv mířil kromě ústavního soudu a polské vlády také na katolickou církev. Došlo dokonce k narušení bohoslužeb či poškození kostelů – protestující na ně nasprejovali proticírkevní hesla.

Podle průzkumu agentury United Surveys ze začátku listopadu na 66 procent Poláků hodnotí roli církve v životě společnosti negativně. Právě tak církev hodnotí dokonce polovina věřících, kteří pravidelně dochází do kostela.

„Část církevní hierarchie se v posledních letech chová tak, jako kdyby pořád trvalo 20. století. Oni vůbec nepochopili procesy, které kolem nich proběhly. Neuměli si poradit s problémy, které církev kompromitují: odhalením spolupráce kněží s komunistickým bezpečnostním aparátem, později s pedofily. Část episkopátu zas špatně reagovala na papeže Františka, protože je pro ně moc liberální,“ řekl nedávno Seznam Zprávám polský politolog Antoni Dudek. Církvi se také vyčítá přílišná spjatost se současnou vládnoucí garniturou konzervativců.

Kdo je Don Stanislao?

Nebyl významnou ani průbojnou postavou ani machiavelovským typem tahajícím za nitky, prostě byl ve správnou chvíli na správném místě, píšou polská média o kardinálu Stanisławu Dziwiszovi. Obraz skromného papežského sekretáře, který si Dziwisz ve společnosti vytvořil jako osobní služebník Jana Pavla II. provázející papeže až do smrti, dostal trhliny už dříve, po dokumentu TVN je ale tentam.

Foto: Profimedia.cz

Polský kardinál Stanisław Dziwisz.

Z pondělní reportáže soukromé polské televize TVN vyplývá, že jedenaosmdesátiletý Dziwisz po desetiletí využíval svou pozici k tutlání pedofilních skandálů v církvi. Případy sexuálního zneužívání dětí zametal pod koberec kvůli tomu, že se týkaly jeho známých, ale i kvůli penězům od pachatelů nebo handlu s obsazením církevních úřadů. Finance prý mimo jiné putovaly na financování Dziwiszových společenských akcí, ale také škol, kostelů a pomníků v jeho rodné vesnici jižně od Krakova.

Hodinu a půl dlouhá reportáž „Don Stanislao. Druhá tvář kardinála Dziwisze“, nazvaná po Dziwiszowě vatikánské přezdívce, ukázala šest případů sexuálních zneužívání dětí duchovními, které měl pomáhat Dziwisz zamést pod koberec. Jde o už dříve známé případy, ke kterým ale reportér Marcin Gutowski dodává nové detaily a širší kontext. V reportáži se objevují výpovědi zahraničních novinářů, kněží i obětí duchovních.

„Pokud jde o skandály sexuálního zneužívání v církvi, tak ať je to Mexiko, Spojené státy, Irsko, Rakousko, Chile, Brazílie, Argentina, či Francie, všechny cesty vedou k Dziwiszovi,“ říká v reportáži francouzský spisovatel Frederic Martel, autor knihy Sodoma.

Krytí mexických Legionářů Krista

Reportáž například ukazuje Dziwiszovu roli při tajení obří aféry v mexickém řádu Legionáři Kristovi. Jeho zakladatel Marcial Maciel Degollado se desítky let dopouštěl sexuálního zneužívání dětí, na svém „kontě“ má 60 obětí. Násilí v řádu bylo ale rozsáhlejší. Degollado byl navíc narkoman a otec několika dětí, které pravděpodobně rovněž zneužíval. V roce 2005, tři roky před smrtí, ho Vatikán potrestal pokáním a zákazem veřejného působení.

Foto: Profimedia.cz

Papež Jan Pavel II. na nedatovaném snímku s Marcialem Macieeml Degolladem.

O kněžský stav Degollado nepřišel a právě za tím hledá reportáž Don Stanislao vliv Poláka Dziwisze. Ten měl v posledních letech života Jana Pavla II. společně s vatikánským státním sekretářem Angelem Sodanem dostávat od mexického řádu peníze. Podle amerického novináře Jasona Berryho, který v polském dokumentu vystupuje, šlo o 50 000 dolarů za papežské mše v soukromé kapli či financování Dziwiszem organizovaných soukromých akcí – oslavy pro stovky lidí v římském hotelu po jmenování biskupem a pak také v Krakově po jmenování kardinálem.

Další podezření souvisí s už zmíněným případem násilníka Theodora McCarrica, arcibiskupa z amerického Newarku. Vatikán ho kariérně povyšoval údajně navzdory povědomí o zneužívání nezletilých a duchovních. Oplátkou dostával z Newarku desetitisíce dolarů, ze kterých měl profitovat i Dziwisz.

Vatikánská zpráva o McCarrickovi

Právě v úterý Vatikán zveřejnil zprávu týkající se McCarricka, publikace má 449 stran. Z dokumentu vyplývá, že se McCarrick dopouštěl zneužívání od 70. let, ale oficiální hlášení dostal Svatý stolec až v roce 1999. Vyšetřování skončilo kvůli nedostatku důkazů, i přesto se ale papež Jan Pavel II. rozhodl ke stáhnutí kandidatury McCarricka na arcibiskupa.

Jan Pavel II. ale nakonec názor změnil a McCarricka jmenoval washingtonským arcibiskupem. Podle vatikánské zprávy ho přesvědčil McCarrickův osobní dopis, který papeži předal kardinál Dziwisz.

Reportáž TVN se věnovala i Dziwiszově působení v Polsku mezi lety 2005–2016. Kardinál ignoroval minimálně několik případů sexuálního zneužívání ze strany kněžích a naopak násilníky přesouval na jiné farnosti.

„Hon na čarodějnice”

Sám kardinál ve filmu nevystoupil, i když se reportér mnohokrát snažil oficiální cestou i cestou přímé konfrontace získat jeho reakci. Nakonec zazní jen výroky z Dziwiszowa telefonátu reportérovi, ve kterém duchovní na otázky novináře neodpovídá, ale stěžuje si na „hon na čarodějnice“.

„Jsem člověk, který sloužil církvi, sloužil jsem Polsku, sloužil jsem papežovi. A teď různá obvinění? Pro Kristovy rány!“ říká v telefonu Dziwisz. V pondělí, ještě před odvysíláním reportáže, vydal kardinál prohlášení. Tvrdí v něm, že je pro posouzení témat reportáže nutná nezávislá komise. „Záleží mi na transparentním vysvětlení těch záležitostí. Nejde mi o vymazávání nebo ukrývání možných nedbalostí, ale o přesné představení faktů. Dobro poškozených má zásadní význam. Děti i mládež už nikdy nesmí v církvi trpět křivdami, které se staly v minulosti,“ píše Dziwisz.

K reportáži se vyjádřil i předseda Konference episkopátu Stanisław Gądecki. „V návaznosti na reportáž TVN24 (…), ve které se obviňuje kněz kardinál Stanisław Dziwisz ze zanedbání při objasňování případů sexuálních zneužívání ze strany duchovních, doufám, veškeré pochybnosti zveřejněné v reportáži budou objasněné odpovídající komisí Svatého stolce,“ uvedl Gądecki v prohlášení. Dziwiszovi zároveň poděkoval za mnohaletou službu po boku Jana Pavla II.

Bouřlivá debata o roli papeže Jana Pavla II. Polsko ještě čeká, o polském papeži Karolu Wojtylovi a jeho roli při zametání afér pod koberec vzniká nový dokument bratrů Sekielských.

Reklama

Doporučované