Hlavní obsah

Učitelé chystají další protesty. Když vláda nevyhoví požadavkům, chystají stávku

Učitelé chystají další protesty. Když ministr a premiér nevyhoví jejich požadavkům, chystají stávku.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spolek Pedagogická komora vyhlašuje kampaň Školy zůstávají v černé, která bude probíhat v průběhu celého dubna. Cílem je upozornit veřejnost na problémy českého školství. Zejména na nízké platy učitelů. Podle organizátorů akce by se mohli zapojit učitelé ze dvou tisíc škol po celém Česku.

Článek

Množství problémů neustále roste, ale vláda je nijak neřeší. Tak ve stručnosti hodnotí profesní spolek Pedagogická komora současný stav školství. Proto žádají o podporu v plánovaných akcích. Jde například o vyvěšení černých vlajek. Učitelé se mohou také obléct do černého oblečení.

„Už v současné době se mohou učitelé hlásit ke stávce. A to i jednotlivě, sami za sebe. Předpokládáme, že se do této akce zapojí až dva tisíce škol,“ uvedl pro Seznam předseda Pedagogické komory Radek Sárközi.

Již v minulém týdnu sepsalo profesní hnutí otevřený dopis politikům za záchranu českého školství, který podepsaly bezmála čtyři tisíce pedagogů. Do akce Den učitelů v černé se pak zapojili učitelé z tisícovky českých škol.

„Pokud se premiér a příslušní ministři v průběhu dubna nesejdou nad problémy českého školství se zástupci Pedagogické komory, což je největší školský spolek v České republice, k jednání a nedomluvíme se na konkrétních krocích k nápravě současného stavu a termínech jejich realizace, vyhlásíme v květnu stávkovou pohotovost," doplnil Sárközi.

Mohlo by se zdát, že je hlavním požadavkem ze strany profesní komory směrem k vládě právě zvýšení platů. To ale šéf komory odmítá. „Peníze českých učitelů jsou nejnižší v Evropě, takže je to určitě důležitý prvek, ale ne ten nejdůležitější,“ uvedl prezident komory.

Učitelé se v minulém týdnu dozvěděli, že se přislíbeného zvýšení platů hned tak nedočkají. Koalice ANO, ČSSD a KSČM totiž zpochybnila hlasování ve Sněmovně. Právě to zavazovalo vládu k růstu platů učitelů, a to už v příštím roce.

Ministerstvo školství vidí věc jasně. „Současná vláda plní svůj slib co se týče navyšování platů učitelů a drží závazek z programového prohlášení, že na konci školního roku 2020 až 2021 bude průměrný plat českého učitele na 150 procentech úrovně roku 2017,” uvedla pro Seznam.cz mluvčí resortu Aneta Lednová.

Sněmovna přitom přitom původně odsouhlasila zvýšení platů tak, že by se jej dočkali dříve. Pak ale na popud poslance za ČSSD Jaroslava Foldyny usnesení zrušila.

Reklama

Doporučované