Hlavní obsah
Online

Záznam záchrany: K chlapcům v jeskyni se dostal lékař. Na vyproštění se musí spěchat

Záchranná operace u vchodu do jeskyně, v níž byl nalezen tým mladých fotbalistů.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Potápěči navrhli další způsob, jak dostat thajské chlapce ze zatopené jeskyně. Místo čekání na opadnutí vody nebo výuky potápění z nich plánují udělat „balíčky”, které dopraví ven z jeskyně.

Článek

Tým mladých fotbalistů i s jejich trenérem byl nalezen živý v jeskynním komplexu v Thajsku. Ve tmě, bez jídla a nezávadné vody přežili deset dní.

V úterý se k nim dostal už i lékař a další lidé. Našli je ve stresu, vyhublé, ale jinak v relativně dobrém zdravotním stavu. Mají vyrážky, všichni ale komunikují.

Speleologové a záchranáři se mezitím dohadují o způsobu, jak chlapce vyvést z jeskyně. Ukazuje se, že to bude extrémně náročná operace, navíc spěchá, protože podle předpovědi se k oblasti blíží monzunový déšť, který by situaci hochů zdramatizoval.

Podívejte se, jak nalezli chlapce v jeskyni:

Video: THAI NAVYSEAL, Reuters, Seznam Zprávy

Cesta jeskyní k chlapcům je velmi komplikovaná. Aby se k nim potápěči dostali, museli plavat proti proudu, v některých úsecích se museli přidržovat stěn. Pokud by se přistoupilo k variantě, že chlapci se v potápěčském vybavení a v doprovodu profesionálů vydají směrem ven, čekala by je cesta dlouhá zhruba jeden a půl kilometru, přičemž zhruba polovina je kompletně zatopena.

Jedním z dalších návrhů, jak chlapce z jeskyně dostat, je vypumpovat dostatečné množství vody, aby mohli hoši projít ven. Ačkoli už se o tento způsob záchranáři aktivně pokoušejí, zatím není jisté, zda se vzhledem k množství vody bude moci použít.

  • Jak se bavit se zachráněnými?

    Thajská vláda vydala psychiatrické rady k tomu, jak se bavit se zachráněnými. V rámci toho upozornila veřejnost, aby byla opatrná s tím, co zveřejňuje na sociálních médiích.

    Doktorka Tirapon Tungchittiponová z národního institutu dětského zdraví upozornila, že by nikomu z nich neměly být ukazovány záběry z jeskyně, aby nedošlo k rozvoji posttraumatické poruchy.

  • Thajská vláda oznámila, že záchrana chlapců možná začne už dnes

    Záchranné týmy by se mohly začít pokoušet chlapce vyprostit už dnes v noci. V Thajsku je nyní kolem osmé hodiny večer. Thajská vláda oznámila veřejnosti, že pokud to bude v zájmu chlapců a bude to bezpečné, začnou s jejich vyprošťováním už dnes v noci.

  • Potápěči se dohadují na způsobu záchrany

    Člen mezinárodního potápěcího týmu záchranářů Ben Reymenants řekl, že pokud chlapci neumí plavat, není možné, že by přežili potápění. Podle Reymenantse tak nejefektivnější bude odpumpovat vodu.

    Předpovědi počasí ale varují před další vlnou monzunových dešťů, to by pro chlapce znamenalo, že budou v jeskyni muset zůstat další tři až čtyři měsíce. Dva doktoři z thajské jednotky Navy se nabídli, že se skupinou zůstanou.

    O chlapcích řekli, že komunikují, ale jsou velmi slabí a vyhublí.

  • Lehká zranění a vyrážky, zdravotní stav chlapců po deseti dnech v jeskyni

    Podle zpráv od doktora z thajské jednotky Navy SEALs by měli mít chlapci pouze lehká zranění včetně vyrážek.

    Kromě jídla se záchranáři snažili do jeskyně dostat i telefonní linku, aby chlapci mohli mluvit se svými rodiči. Kabel byl ale moc krátký.

  • Podle výpovědi tety byl trenér v jeskyni už dříve

    Tým se oficiálně jmenuje Moo Pa Academy, ale přezdívá se jim Divočáci. Členům je mezi jedenácti a šesnácti lety. Jejich trenérovi Ekkapolu Chantawongovi je dvacet pět let. Jeho teta uvedla, že se v jeskyni pohyboval už dříve a že se o děti velmi dobře stará.

    Podle dalších výpovědí dokáže trenér chlapce dobře motivovat a povedlo se mu mezi členy vytvořit úzký vztah. O členech týmu se jejich rodiče, učitelé i spolužáci vyjadřují jako o pracovitých a dobrých studentech, kteří milují fotbal.

  • U chlapců a jejich trenéra je doktor i zdravotní sestra

    Thajští námořníci Navy SEALs potvrdili, že všech třináct nalezených je nyní v jeskyni prohlíženo mediky, uvedla agentura AP.

    Velitel jednotky admirál Aphakorn Yoo-Kongkaew řekl, že sedm členů jeho útvaru včetně doktora a zdravotní sestry je v současné chvíli s chlapci a jejich trenérem. Vojáci jim dali jídlo, přičemž dbali na to, aby obsahovalo mnoho minerálů.

    Dále uvedl, že dostat chlapce z jeskyně skrze ponor je pouze jednou z mnoha probíraných možností, a než se tato záchranná akce uskuteční, musí mít stoprocentní jistotu, že akci všichni přežijí. 

    Také dodává, že chlapci jsou nyní v bezpečí, takže se mohou soustředit na to, aby záchrana proběhla v pořádku.

  • Co mohli chlapci jíst? Sladkovodní šneky a krevety

    Trénovaný jeskynní potápěč Richard Tomlinson serveru The Guardian k případu řekl, že potápět se v jeskyni může až potápěč, který má za sebou minimálně padesát ponorů a má certifikát ze záchranného potápění.

    Potápěč musí vědět, jak používat speciální vybavení, které je určeno k jeskynním ponorům. Trénink jeskynního potápění zabere zhruba osm dní a čtrnáct ponorů. Nejnáročnější je podle Tomlinsona vytyčit trasu, které se mají záchranáři i chlapci držet, aby se nezasekli v úzkých úsecích.

    Na téma dotazů některých lidí, jak je možné, že chlapci i trenér přežili v jeskyni tak dlouho, Tomlinson říká, že v jeskyních existují sladkovodní šneci velikosti pěsti a malé krevety.

  • Vepřové maso s rýží bude prvním jídlem pro Divočáky

    Podle záchranářů bude prvním jídlem, které chlapci s trenérem po deseti dnech ochutnají, vepřové maso s rýží. Chlapcům se přezdívá Divočáci podle jména fotbalového týmu, v němž hrají.

  • Chlapci mohou trpět posttraumatickou stresovou poruchou, říká psycholog

    Podle psychologa Jana Cimického se chlapci i jejich trenér nachází ve vypjaté situaci. V případě jejich záchrany připouští, že u nich může dojít k posttraumatické stresové poruše.

    Pokud se člověk dostane do mezní situace, dojde k uvolnění endorfinů, které dodávají energii srdci a plicím, aby mohl organismus přežít. To začíná v momentě, kdy si tělo uvědomí, že je v nebezpečí, říká Cimický. V případě, že nebezpečí pomine, je možné, že se projeví posttraumatická reakce.

  • Speleolog Novák: Najděte jinou cestu, nebo čekejte, až voda klesne

    Podle speleologa Michala Nováka bude záchrana dětí velmi náročnou situací. Děti jsou ve stresu, v jeskyni strávili už deset dní. Přiklání se k variantě počkat na opadnutí vody, popřípadě najít jinou cestu.

    Až jako poslední možnost by volil variantu, že by dva potápěči doprovodili postupně jednoho chlapce za druhým kalnou vodou v potápěčské výzbroji.

    Potápění u dětí je podle Nováka velmi rizikové. Případ, kterým se chtějí záchranáři v cestě za chlapci inspirovat, se stal v Anglii, ale s dospělými lidmi, kteří byli speleologové.

  • Dvanáct chlapců a jejich trenér budou zachráněni, až budou dostatečně silní

    Na svůj facebookový profil napsala thajská námořní jednotka, že chlapci a trenér budou zachráněni, až na to budou dostatečně silní. Mariňáci vymýšlí plán záchrany spolu s mezinárodními týmy záchranářů.

    Podle statusu by k chlapcům a trenérovi měly mířit zásoby s jídlem a zdravotními potřebami, potápěčským vybavením a neopreny. Záchranáři se snaží o urychlenou záchranu chlapců i trenéra, aby se jich mohli ujmout zdravotníci.

  • Studio Televize Seznam o záchranné operaci v Thajsku

    Televize Seznam o záchranné operaci.Video: Seznam.cz

  • Záchrana možná začne zítra, maximálně pozítří

    Thajský ministr vnitra Anupong Paojinda naznačil, že by záchrana chlapců mohla proběhnout zítra, maximálně pozítří. Podle předpovědí počasí by oblast měly zasáhnout další monzunové deště, které by zkomplikovaly záchranu.

    Ministr zároveň zdůraznil, že potápění není jednoduchá disciplína. Zejména pro někoho, kdo se nikdy nepotápěl, může být velmi obtížné. Kvůli terénu bude nutné použít potápěčské vybavení a jakákoli chyba může všechny ohrozit na životě.

  • Potápěči se shodují, že celoobličejové masky budou nejlepším řešením

    Podle potápěčů jsou celoobličejové masky nejlepším způsobem, jak chlapce ze zatopené jeskyně dostat. Díky nim se nebudou muset učit, jak si ve vodě znovu nasadit dýchací přístroj, pokud by se při cestě ven porouchal ten, který budou mít.

    I zkušení potápěči mohou mít problémy se znovunasazením dýchacího přístroje pod vodou, což je při potápění častým jevem. U nezkušených potápěčů, kteří neumí plavat a nemají žádné zkušenosti s potápěním v jeskyni, pak taková situace vyvolá paniku.

    Pokud to dovolí podmínky, s každým dítětem by měli plavat dva potápěči. Jeden vzadu, který by držel nádrž se vzduchem, druhý vepředu, aby s chlapcem udržoval obličejový kontakt.

  • Možný trest pro trenéra chlapců

    Podle zpravodajského serveru Sky News thajská policie zvažuje, zda bude trestně stíhat pětadvacetiletého trenéra chlapců za to, že dvanáct hochů zavedl do jeskyně. V současné chvíli je však trenérovo možné obvinění vedlejší a pozornost je věnována především jejich záchraně.

  • Amerika pomáhá při záchraně chlapců

    Americká ambasáda v Thajsku vydala prohlášení, ve kterém říká, že je připravena poskytnout thajským záchranářům veškerou možnou pomoc. V prohlášení dále stojí, že se Američané radují z objevení chlapců a jejich trenéra, zejména z toho, že jsou všichni naživu.

  • Výzva: dodejte potápěčské masky dětské velikosti

    Thajský ministr vnitra Anupong Paojinda naznačil, že by záchrana chlapců mohla proběhnout zítra. Podle předpovědí počasí by oblast měly zasáhnout další monzunové deště, které by zkomplikovaly operaci. Thajští záchranáři vyzvali veřejně, aby, kdo může, dodal potápěčské celoobličejové masky v dětských velikostech.

Reklama

Hlavní zprávy