Hlavní obsah

Udílení Oscarů vstoupí do filmové historie. Nejen kvůli koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Záběr z příprav u losangeleského nádraží Union Station.

Reklama

Slavnostní 93. ročník udílení Oscarů, který se uskuteční v noci na pondělí, může vstoupit do historie filmového průmyslu, a to hned z několika důvodů.

Článek

Nedělní večer bude zejména ve Spojených státech patřit udílení Cen Akademie, tj. Oscarů. Vůbec poprvé se událost, začínající ve dvě hodiny ráno našeho času, bude konat na dvou místech, a to v budově losangeleského nádraží Union Station a v budově divadla Dolby Theatre. Právě to je podle listu The New York Times (NYT) od roku 2001 domovem udílení těchto cen, letos se však do záře reflektorů dostane druhé ze zmíněných míst.

Důvodem ke změnám je panující koronavirová pandemie, s níž mimo jiné přichází nutnost dodržení rozestupů. Sál Dolby Theatre tak momentálně nestačí a většina nominovaných a moderátorů proto zamíří do vnitřních i venkovních prostor nádraží. Ostatní se shromáždí v divadle a ti, již se kvůli covidu-19 do USA nedostali, mohou využít speciální centrum v Londýně a Paříži, které s Hollywoodem bude ve spojení.

Organizátoři se chtěli vyhnout řešení, které bylo tento rok zvoleno pro konání Zlatých glóbů. Jejich předávání totiž probíhalo převážně virtuálně. „Jsou to Oscaři, ku*va. Není to webinář,“ uvedl v rozhovoru pro The Times slavný režisér Steven Soderbergh, jeden z hlavní trojice organizátorů. Cílem je podle něj zachytit co nejvíce živých a osobních momentů.

Jak píše britský list The Guardian, nominované snímky jsou nepochybně vynikající a zajímavé filmy. Přesto se však letošní udílení nese v pocitu roku označeného hvězdičkou, jelikož se uvedení mnoha očekávaných „trháků“ odkládá na dobu, kdy se do plného provozu vrátí pro filmy důležitá kina. Letos se tak očekává i méně televizních diváků.

Zapsat do historie by se však letošní ročník mohl i ze šťastnějších důvodů, a to pokud by se v obálkách se jmény výherců objevili nominovaní Chadwick Boseman, Viola Davisová, Daniel Kaluuya a Youn Yuh-Jungová. V takovém případě by „barevní lidé“ vůbec poprvé převálcovali herecké kategorie Oscarů a hnutí #OscarsSoWhite, které poukazovalo na nedostatek rozmanitosti, by dosáhlo svého.

Chadwick Boseman, který je nyní již po smrti, byl nominován na nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Ma Rainey – matka blues. Právě v této kategorii je podle agentury AP výsledek předem jasný, a to právě v Bosemanův prospěch. Pokud se tak opravdu stane, herec bude – po Peteru Finchovi a Heathu Ledgerovi – třetí osobností, která Cenu Akademie získá posmrtně. Boseman zemřel v srpnu minulého roku na rakovinu tlustého střeva, fanoušky si získal i díky roli Black Panthera ve filmech v rámci Marvel Cinematic Universe.

Zazáří Netflix?

Svou první nominaci na Oscara získal Netflix v roce 2014 za dokumentární film The Square a od té doby počty nominací rostou; letos jich streamovací gigant nashromáždil celkem 36, což je více, než získala kterákoliv jiná společnost. Nejvíce možností k výhře má v letošním ročníku černobílý snímek Mank.

V minulém roce spočívaly největší naděje společnosti na bedrech filmu Irčan, z deseti nominací však snímek neproměnil ani jednu. V roce 2019 bylo o něco úspěšnější drama Roma, které Oscary obdrželo celkem tři. Toho nejcennějšího za nejlepší film však nikoliv.

Navzdory koronavirové pandemii, která urychlila vzestup streamovacích služeb, se ovšem očekává, že ani tentokrát si Netflix na daného Oscara nesáhne. V kategorii má sice dva koně (již zmiňovaný film Mank a snímek Chicagský tribunál), stojí však proti Zemi nomádů, které se v kategorii nejlepšího filmu povedlo uspět už na Zlatých glóbech.

#ŽenskáSíla

Podle NYT existují slušné šance, že si Oscara za nejlepší původní scénář a nejlepší adaptovaný scénář odnesou ženy, čímž také ovládnou tyto „pisatelské“ kategorie. O výhru v první kategorii bojuje celovečerní snímek Emeraldy Fennellové Nadějná mladá žena, který zpracovává tematiku znásilnění. V druhé kategorii se pokouší o vítězství již zmiňovaná Země nomádů Chloé Zhaové vyprávějící příběh ovdovělé šedesátnice Fern a její cestě napříč Spojenými státy.

Fennellová je na Cenu Akademie nominovaná vůbec poprvé, a pokud by v uvedené kategorii opravdu zvítězila, bude první ženou od roku 2007. Největším konkurentem Zhaové je v kategorii adaptovaného scénáře zřejmě Florian Zeller se snímkem Otec, pokud by však zvítězila kromě Fennellové i ona, bude to poprvé, co ve stejném roce dané kategorie obhájily samostatně pracující ženy.

Hlavním okamžikem Zhaové však bude předávání Ceny pro nejlepšího režiséra. Za 93 let historie Oscarů tuto kategorii ovládla jediná žena, a to Kathryn Bigelowová v roce 2010 s filmem Smrt čeká všude. Zhaová by se v případě vítězství navíc stala i první ženou barevné pleti držící dané ocenění.

Reklama

Doporučované