Hlavní obsah

Ukázaná platí? Jak v čem. Hnutí ANO si přivlastňuje i úspěchy ostatních

Foto: Tomáš Svoboda

Premiér Andrej Babiš při zahájení kampaně do krajských voleb 2020.

Reklama

Peníze pro sportovce, vysázené stromy, zmodernizované nemocnice. Hnutí ANO se před volbami chlubí svými zásluhami. Mnohdy si však jeho kandidáti přisvojují úspěchy jiných, včetně Evropské unie.

Článek

Vládní hnutí ANO sice před čtyřmi lety vyhrálo volby v 9 krajích ze 13, v krajské koalici však skončilo jen v pěti z nich. Letos by chtělo ve volbách uspět minimálně tak jako v těch minulých a především mít hejtmana tam, kde volby vyhraje. K tomu mu má pomoct i letošní kampaň Ukázaná platí, činy místo slov.

V ní její tvůrci čarují s čísly ze školství, dopravy, zdravotnictví či životního prostředí, která mají dokládat, jak je hnutí úspěšné.

Ačkoli premiér při zahájení kampaně několikrát zopakoval, že se jedná o „exaktní“ cifry, které mohou zdokumentovat, tak žádné podklady hnutí na dotaz Seznam Zpráv nedodalo. Jan Richter, hlavní manažer hnutí ANO, jen obecně uvedl, jak k některým číslům došli.

Jak sám uvádí, nejedná se mnohdy o výsledky práce hejtmanů hnutí ANO, ale o souhrnné statistiky, které hnutí získalo z jednotlivých ministerstev.

Některá data však působí nedůvěryhodně, například ta týkající se zdravotnictví. Tam totiž hnutí došlo k číslům, která jednoznačně nesedí. Hejtmanští kandidáti ANO s Andrejem Babišem za zády voličům tvrdí, že zmodernizovali 194 krajských nemocnic. Píše se to například v předvolebních novinách nebo na billboardech se středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou. Všech 13 krajů v Česku přitom dohromady provozuje pouhých 64 nemocnic.

Hnutí po kritice plakáty přepsalo. Nyní informuje, že zmodernizovali 194 zdravotnických zařízení. „Vypadá to, že došlo k chybě,“ řekl k tomu středočeský volební manažer Martin Herman.

Podle čísel Českého statistického úřadu z konce roku 2017 bylo v českých krajích mimo Prahy celkem 165 nemocnic, 103 odborných léčeben, 28 léčeben dlouhodobě nemocných a 92 lázeňských léčeben. Velká část z nich však patří soukromým společnostem.

Foto: Seznam Zprávy

Hnutí ANO ve Středočeském kraji tvrdilo voličům, že zmodernizovalo 194 krajských nemocnic. Tolik jich však v Česku není. Později své prohlášení zmírnilo a na novém plakátu už má zdravotnická zařízení.

Milion, který zatím nikdo neviděl. A částka také nesouhlasí

Předseda Babiš slíbil během svých cest do krajů v mnoha městech sportovní halu nebo sportoviště. Sport má v programu hnutí ANO zásadní místo, a tak nechybí ani v kampani před krajskými a senátními volbami. Na billboardech se ale premiér společně s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou chlubí selháním Ministerstva školství.

Jde o heslo „Šest tisíc sportovních klubů podpořeno“, které hnutí ANO v kampani používá. To odkazuje na dotaci z výzvy Můj klub, v rámci které letos Ministerstvo školství podpořilo 5910 sportovních spolků. Ale Babišovi se způsob vyplácení vůbec nelíbil. V červnu proto MŠMT zkritizoval. „Byrokracie úředníků Ministerstva školství,“ zlobil se na tiskové konferenci premiér kvůli tomu, že některé spolky peníze nedostaly, protože nedodaly všechny ministerstvem požadované dokumenty.

Po třech měsících jsou ale chyby zapomenuty, stejně jako ministr školství Robert Plaga, který program vypsal. Na billboardech ho nahradil předseda NSA Hnilička, který s tímto programem přitom nemá nic společného. Sportovní dotace bude totiž Národní sportovní agentura vypisovat až příští rok.

Ani s druhým sportovním heslem hnutí ANO to není tak jednoduché, jak to na plakátech vypadá. „Milion na sport do každé vesnice (do 3 tis. obyvatel)“ totiž není milionem a zatím ho ani nikdo neviděl. Tahle předvolební věta v sobě skrývá chystaný dotační program Kabina od Národní sportovní agentury, který ale stále neschválilo Ministerstvo financí.

Pokud projde, mohou si v něm obce do tří tisíc obyvatel požádat ne o milion, ale o 800 tisíc korun třeba na opravy šaten nebo sportovního zázemí. Dalších 200 tisíc pak musí zaplatit obec ze svého.

Úspěch ANO, nebo starostů?

Kandidáti se voliče snaží ohromit i 2 268 zmodernizovanými školami. Podle jejich oponentů si však jen přivlastňují úspěchy starostů jednotlivých obcí, kterým patří základní a umělecké školy, nebo v případě středních škol i práci hejtmanů krajů, ve kterých ale nevládnou.

I na toto má ale Babiš argument: peníze, ze kterých obce na opravy čerpají, zajistil on, tvrdí.

„Než jsem se stal ministrem financí v roce 2014, slyšel jsem, že Kalousek nechce na školy dávat peníze. Byl jsem to já, kdo zavedl tento dotační program, z něhož obce čerpaly asi čtyři miliardy. Jsou to exaktní čísla, která můžeme zdokumentovat,“ reagoval na dotaz redaktora Seznam Zpráv týkající se škol premiér Babiš.

Kromě celostátních her s čísly, která si hnutí ANO připisuje jako své zásluhy, mají jednotliví kandidáti i vlastní plakáty s dodrženými sliby. Kandidát na hejtmana Královéhradeckého kraje, podnikatel Jaromír Dědeček, bojuje o voličské hlasy prohlášením „Zrychlujeme D11 a D35 - PROSAZENO“.

Jakým způsobem se o to Dědeček zasloužil, hnutí ANO neuvádí. Lídr doposud v politice vůbec nepůsobil. Po odchodu ze své bývalé firmy byl v penzi a do politiky se rozhodl pustit až letos v únoru, kdy ohlásil kandidaturu v Královéhradeckém kraji.

Jeho stylizace do člověka, který výstavbu dálnic v regionu urychlil, proto rozesmála senátora a vicehejtmana Martina Červíčka (ODS), který měl dopravu v kraji uplynulé čtyři roky na starost.

„Je to úsměvné. Stavbu D11 či její zrychlení si nemůže přivlastnit vůbec nikdo, protože je to výsledek dlouhodobé spolupráce politiků napříč celým spektrem. Kdybychom nespolupracovali, neměli bychom šanci,“ říká Červíček a přidává historku o stavbě dálnice spojenou s hnutím ANO: „Ještě si vzpomínám, jak do Hradce přijel už bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík, nikomu z nás to neřekl, nikoho nepozval a prohlásil, že dostavba bude trvat o dva až tři roky déle, než bylo původně naplánované. Bylo z toho velké haló. Ihned jsme proto s hejtmanem začali jednat s ministerstvem, abychom to napravili.“

Zkrácení termínů finálně dohodlo vedení Ředitelství silnic a dálnic s dodavatelem stavby.

Podle Jana Richtera, manažer hnutí ANO, vycházeli autoři volební kampaně z čísel především od ministerstev, v jejichž čele sedí ministři zvolení za ANO.

To je případ třeba Ministerstva životního prostředí, z jehož statistiky vychází další volební heslo: 90 967 vyměněných kotlů, a to v rámci takzvané kotlíkové dotace. Na ty kraje přerozdělovaly peníze z Evropského operačního programu pro životní prostředí. Že peníze lidé mohli čerpat, je ale podle předsedy hnutí Andreje Babiše jeho zásluha, proto se číslem může hnutí chlubit. „My jsme poprvé vyjednávali evropské peníze, což je 962 miliard. Já díky své urputnosti nyní na další období vyjednal 42 miliard navíc. Tyto peníze jsou pro všechny kraje,“ tvrdí předseda hnutí Andrej Babiš.

„Skládáme lidem účty za období, kdy je hnutí ANO ve vládě a mělo možnost ty konkrétní věci ovlivnit,“ uvedl Richter. ANO v Česku na celostátní úrovni vládne od roku 2013, kdy se stalo součástí koalice s ČSSD a KDU-ČSL pod vedením sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotky.

Například uvedených 90 700 stromů, u kterých se kandidáti na hejtmany na plakátech dušují, že je vysázeli, vycházelo hnutí ze statistiky Ministerstva životního prostředí, které od začátku roku 2014 vede ministr Richard Brabec.

Předseda opoziční ODS Petra Fialy míní, že by voliči měli při kontaktu s předvolebními hesly hnutí ANO používat zdravý rozum a neměli by se těmi čísly dát ohromit. „Vidíme politiky dnes a denně, jak lžou, upravují si realitu podle potřeb politického marketingu, přivlastňují si úspěchy druhých. Máme tu po 7 letech ANO na Ministerstvu dopravy dálnice a silnice, na nichž se dá jezdit? Zlepšila se činnost státu? Opravdu máme lepší služby státu?“ pokládá řečnické otázky Fiala.

Reklama

Doporučované