Hlavní obsah

Ukazujeme odhodlání zasáhnout, říká o cvičení NATO velitel Estonců

Reportáž o cvičení NATO v Estonsku, účastní se ho přes 9 tisíc vojáků.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Severovýchod Estonska se dočasně proměnil ve vojenskou zónu. Více než 9 tisíc vojáků se v těchto dnech účastní vojenského cvičení NATO v Pobaltí. Cílem je zlepšit spolupráci mezi vojáky z různých zemí a nacvičit rychlou reakci na krizové situace.

Článek

Vojáci cvičí na severovýchodě Estonska, často pár desítek kilometrů od ruských hranic. NATO má stále jednotky v Pobaltí kvůli obavě východních členů Aliance z postupu Ruska.

„Ve cvičení figurují fiktivní země představující určité hrozby, včetně hrozby použití vojenské síly proti Estonsku. Chci všechny ujistit, že všechna opatření, které Estonsko ve spojení s NATO v rámci cvičení podstupuje, nepočítají, že by země byla napadena nebo došlo k invazi. Tak daleko cvičení nejde. Věřím, že v této fázi zůstaneme, protože při cvičení ukazujeme, že jsme v případě nutnosti odhodlaní zakročit,” vysvětlil důvody cvičení pro Seznam zástupce velitele estonské obranné síly Indrek Sirel.

V Estonsku se třítýdenního cvičení účastní i čeští vojáci.

,,NATO nám dává možnost spolupracovat s ostatními členskými státy. Tím dochází k předávání důležitých zkušeností, které poté můžeme využít v české armádě,” řekl Seznamu přímo v Estonsku voják Luděk Brožík, důstojník palebné podpory druhého úkolového uskupení Armády ČR.

Cvičení NATO s názvem Jarní bouře 2019 se účastní česká minometná četa s 31 vojáky. Čeští vojáci jsou na cvičení jako nepřátelské jednotky.

Na cvičení se podílejí stovky bojových vozidel, obrněné transportéry, tanky nebo vrtulníky. Cílem je zlepšit spolupráci aliančních jednotek.

Výcvik je unikátní i v tom, že vojáci se nepohybují pouze ve volné přírodě, ale i ve městech. Jejich cvičení například hned vedle obchodů ale nevzbudilo u Estonců větší pozornost.

V estonském vzdušném prostoru jsou v těchto dnech běžné k vidění bojová letadla a vrtulníky: mezi nimi jsou stíhači Eurofighter a britské královské letectvo, polské útočné letadlo Su-22, britské a americké vrtulníky Wildcat, Apache a Pavehawk.

NATO posílilo svou přítomnost ve východní části Aliance se čtyřmi nadnárodními bojovými skupinami v Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku.

Reklama

Doporučované