Hlavní obsah

Ukončené očkování má 47 procent Čechů. Jak si vedeme v unijním srovnání?

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Ukončené očkování proti koronaviru má v Česku od čtvrtka více než pět milionů lidí. Je to téměř 47 procent obyvatel země. Ve srovnání se zeměmi EU je tuzemsko na 16. příčce z 27.

Článek

Od prosincového začátku vakcinace aplikovali zdravotníci dosud 10,6 milionu dávek vakcíny. V poslední době ale tempo očkování klesá. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví. Úřad kvůli technickým problémům dnes zatím neaktualizoval počty nových případů nákazy a další data.

Ve čtvrtek podstoupilo očkování v ČR zhruba 50 000 lidí. Je to o deset tisíc méně než před týdnem. Pokles v mezitýdenním srovnání byl zaznamenán v každém dni tohoto týdne. Ještě na začátku prázdnin se přitom denně nechávalo proti covidu očkovat i více než 100 000 lidí.

Od prosince eviduje nejvíce očkovaní Praha. V hlavním městě podali zdravotníci téměř 1,9 milionu dávek. Přes jeden milion očkování hlásí také jižní Morava, střední Čechy a Moravskoslezský kraj. Naopak v Karlovarském kraji, který je ale nejméně lidnatým regionem Česka, zaznamenali necelých 283 000 očkování.

Nejlepší Malta, nejhorší Bulharsko

Očkování proti koronaviru začalo v Česku loni 27. prosince stejně jako ve většině ostatních zemí Evropské unie.

V unijním srovnání je Česko na 16. místě (proti červenci si polepšilo o dvě místa), nejlépe je na tom v Unii malá Malta, kde bylo plně naočkováno skoro 88 procent obyvatel. Na druhém místě v EU je Belgie se 60,5 procenta naočkovaných a poté Španělsko, kde je plně naočkováno přes 59 procent obyvatel. Průměr Unie je 50,4 procenta.

Pokud se odhlédne od menších zemí s maximálně několika stovkami tisíc obyvatel, jsou na tom s očkováním na celém světě nejlépe Spojené arabské emiráty, kde je plně očkováno 71,2 procenta obyvatel. Následují Uruguay (65 procent), Chile (64,5 procenta) a Izrael (62,2 procenta). Ve světě je plně očkováno 15 procent lidí.

Reklama

Doporučované