Hlavní obsah

Ukrajinci doufají, že schůzka Trumpa s Putinem zastaví válku na Ukrajině

Ukrajinci doufají v mír po summitu Trumpa s Putinem.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Od února roku 2014, kdy jednotky ruské armády zabraly část území východní Ukrajiny, proti sobě bojují Ukrajinci a proruští separatisté. V konfliktu mělo zemřít už deset tisíc lidí. Ukrajinci doufají v uzavření míru na schůzce Trumpa s Putinem.

Článek

Déle než čtyři roky trvající válka na východě Ukrajiny, při které podle agentury Reuters zemřelo až deset tisíc lidí, by konečně mohla směřovat k mírovému řešení, alespoň v to doufají ukrajinští obyvatelé. Naději vidí ve schůzce amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, která se uskuteční 16. 7. v Helsinkách.

Ukrajinská vláda doufá, že Trump s Putinem budou diskutovat mimo jiné i o anexi Krymu. Zaroveň rostou obavy z toho, aby Trump nezměnil svůj názor a za zavřenými dveřmi anexi neodsouhlasil. Pro Ukrajinu by to znamenalo ztrátu jednoho ze spojenců.

Kyjev s Washingtonem totiž obvinily Rusko z nasazení vojsk v donbaském regionu. Zároveň spoléhají na to, že jim Američané dodají munici, aby se mohli bránit.

Ukrajinští vojáci agentuře Reuters řekli, že ze svých pozic slyší, jak ruští separatisté zbrojí. Proto nedoufají ve výraznou změnu. Současné zmírnění bojů připisují mistrovství světa ve fotbale a ruské pomoci syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi s jeho bojem proti rebelům v Sýrii.

Reklama

Doporučované