Hlavní obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj odvolal šéfa ozbrojených sil země

Foto: Profimedia.cz

Vrchní velitel ozbrojených sil země Ruslan Chomčak.

Reklama

Podle ukrajinské tiskové agentury Unian odvolání vrchního velitele ozbrojených sil země Ruslana Chomčaka oznámil prezidentský mluvčí, který to zdůvodnil napětím mezi ozbrojenými silami a ministerstvem obrany.

Článek

„Volodymyr Zelenskyj nemá pochyb o vlastenectví, věrnosti přísaze a profesionalitě Ruslana Chomčaka, ale chce vidět synergii mezi ministerstvem obrany a ozbrojenými silami Ukrajiny, kterou nyní nepozorujeme. Pozorujeme naopak konflikty,“ uvedl mluvčí hlavy státu.

Chomčakovo místo zaujme Valerij Zalužnyj, který nyní stojí v čele operativního velitelství Sever. Chomčak dostane funkci v Radě národní bezpečnosti a obrany, což je orgán podléhající prezidentovi Ukrajiny.

Chomčakovo odvolání přišlo po měsících ostrého konfliktu s ministrem obrany Andrijem Taranem. Oba spolu vedli dlouhou úřední bitvu, v níž vzájemně zpochybňovali svá rozhodnutí a pravomoci, a vyhýbali se také jakýmkoli osobním kontaktům.

Podle mnoha zdrojů konflikt mezi ministrem obrany a šéfem ozbrojených sil v oblasti obrany a bezpečnosti ochromil rozhodovací procesy. Odvolání velitele ozbrojených sil pak naznačuje, že ze sváru prozatím vyšel vítězně ministr obrany Taran.

Zelenskyj jmenoval Chomčaka do čela ozbrojených sil krátce poté, co se v květnu 2019 stal prezidentem. Chomčak je známý především svou rolí v nešťastné bitvě u Ilovajska v srpnu 2014. Bitva skončila vítězstvím separatistů, kterým se podařilo město udržet a způsobit ukrajinským silám velké ztráty.

Velkou skupinu ukrajinských sil proruští separatisté tehdy obklíčili a zmasakrovali, zahynulo nejméně 366 ukrajinských vojáků. Chomčakovi a hrstce přeživších vojáků se podařilo ze smrtící pasti v Ilovajsku uniknout, ale generál čelil kritice za své vedení bitvy.

Ukrajinské síly bojují s proruskými separatisty na východě země od dubna 2014. Konflikt vypukl krátce poté, co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Boje si podle Kyjeva vyžádaly přes 13 000 mrtvých.

Zatímco ve druhém pololetí loňského roku znepřátelené strany víceméně respektovaly dojednané příměří, letos se situace zhoršila a napětí se vystupňovalo. Zejména poté, co Rusko přemístilo k hranicím s Ukrajinou skoro 100 000 vojáků, připomíná agentura AFP. Moskva sice oznámila stažení jednotek, ale podle tvrzení Kyjeva a Západu stáhla jen část sil.

Kyjev označuje Rusko od anexe Krymu a propuknutí konfliktu s proruskými separatisty v Donbasu za „agresora“ a území, nad kterými ztratil kontrolu, za „dočasně okupovaná“. Moskva nadále popírá přímé zapojení do konfliktu a tvrdí, že separatistům poskytuje jen humanitární pomoc a politickou podporu, přestože ukrajinská armáda v Donbasu ukořistila zbraně vyráběné v Rusku.

Reklama

Doporučované