Hlavní obsah

Úleva pro zemi drcenou covidem? Má méně nakažených, ale na venkově chybí testy

Foto: Profimedia.cz

Měření teploty na nádraží v indické Bombaji.

Reklama

V Indii se za posledních 24 hodin potvrdila koronavirová infekce u více než 186 000 lidí, a země tak eviduje nejnižší denní nárůst od 14. dubna. S optimismem jsou však tamní lidé opatrní.

Článek

V Indii, která je přibližně s 1,4 miliardy obyvatel druhou nejlidnatější zemí světa, se koronavirem nakazilo více než 27 milionů lidí. To je po Spojených státech druhý nejvyšší počet na světě. Od začátku pandemie loni na jaře pak v zemi zemřelo téměř 318 900 pacientů s covidem-19.

Během posledního dne do indických statistik přibyl nejnižší denní přírůstek za poslední více než měsíc a v posledních několika dnech je možné pozorovat obecně klesající trend těchto přírůstků. Nabízí se tak naděje na to, že ničivá vlna, se kterou Indie v posledních týdnech bojovala, je na ústupu.

Optimismus je ale v Indii jen opatrný, jelikož existují vážné obavy týkající se rurálních oblastí. Tamní venkov totiž hlásí nedostatek testů, a mnoho infekcí tak kvůli tomu vůbec nemusí být odhaleno, upozorňuje agentura Reuters. O tom, že pandemie ochromuje nejen velká indická města, ale i oblasti, kde na desítky tisíc obyvatel připadá jediný doktor, už Seznam Zprávy informovaly dříve.

Podezření, že skutečný rozsah pandemie je mnohem horší a oficiální údaje příliš neodrážejí realitu, navíc panuje v celém regionu jižní Asie. Reuters uvádí, že na daný region, do kterého se kromě Indie řadí také Bangladéš, Pákistán, Bhútán, Nepál, Maledivy a Srí Lanka, připadá celkem 30 milionů nakažených, což je přibližně 18 procent všech případů evidovaných ve světě. Smrtelná bilance pak odpovídá deseti procentům všech úmrtí.

Premiér Naréndra Módí navíc čelí rostoucí kritice, že jeho vláda není schopna zajistit dostatek očkovacích látek pro indickou populaci. Plně naočkovaná jsou v Indii asi jen tři procenta lidí. To je nejnižší podíl mezi deseti zeměmi s nejvyšším počtem případů na světě. Indie přitom tento měsíc spustila očkování pro všechny starší 18 let.

Poptávku po vakcínách ovšem země nedokáže uspokojit, sama přitom ale patří mezi jejich největší výrobce. Indické úřady také v březnu dočasně zastavily export vakcín, kvůli čemuž se jiné země jako Bangladéš, Nepál, Srí Lanka a mnoho států v Africe musely snažit preparáty získat z jiných zdrojů. Podle Reuters se očekává, že Indie vývoz vakcín neobnoví nejméně do října.

„Indická“ mutace

Stále větší neklid pak způsobuje varianta koronaviru, která byla poprvé zaznamenána právě na území Indie. Dlouhodobě se jejího šíření v zemi obává Velká Británie, kde by podle tamního ministra zdravotnictví Matthewa Hancocka mohla momentálně představovat až tři čtvrtiny nových případů.

Tamní situaci úřady pečlivě sledují zejména kvůli dalšímu plánovanému rozvolnění koronavirových opatření, ke kterému by mohlo dojít 21. června a které by s postupem času a s novými daty o variantě mohlo být odloženo.

Na pozoru se kvůli takzvané indické mutaci má například i Afghánistán, s nímž Indie sousedí na severozápadě. Tamní lékaři podle britského listu The Guardian již vyjádřili své obavy, podle kterých by se už nyní mohla daná varianta koronaviru v zemi šířit. Mnoho pacientů v kritickém stavu se prý navíc nedávno vrátilo právě z Indie.

Zařízení k testování mutace B.1.617.2 však v Afghánistánu dosud nejsou k dispozici, a oficiálně tak není možné potvrdit, jestli se státem mutace již šíří. Tamní ministr zdravotnictví pak dokonce připustil, že země by v případě rozšíření této varianty nemusela zvládnout pomoci všem potenciálním pacientům.

Reklama

Doporučované