Hlavní obsah

Umělci podpořili obnovu Bečvy, vydraží se jejich díla

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Více než 100 umělců přispělo svými díly na dobročinnou aukci Uměním za obnovu Bečvy. Jde o obrazy, sochy a další díla.

Článek

Dražit se budou o víkendu, peníze poputují na účet Českého rybářského svazu s názvem Bečva 2020, ze kterého se obnova řeky bude financovat. Na tiskové konferenci to dnes řekl iniciátor akce Zbyněk Hanko. V Bečvě loni v září po ekologické havárii uhynuly desítky tun ryb.

Pořadatelé akce se před časem obrátili na umělce z Valašska i celé republiky s prosbou o vytvoření díla na téma Bečva a jeho darování do dobročinné aukce. „Ohlas na naši výzvu byl značný, do aukce přispělo více než 100 umělců, přispěli například svými obrazy či sochami. Je z toho cítit, že téma Bečvy je velmi zasahuje,“ řekl Hanko. Organizátoři akce podle něj nechtějí hledat viníky havárie, ale také nechtějí sedět s rukama v klíně a nechat téma Bečvy vyšumět.

Aukce se uskuteční ve valašskomeziříčské Galerii Prostor, živý stream je v plánu v sobotu 20. února od 13:00. Svými díly do ní přispěli například výtvarnice Vendula Chalánková, Veronika Psotková či Dalibor MAX Krch nebo karikaturista Miroslav Kemel.

Součástí streamu budou i hudební vstupy a také happening, který se uskuteční na soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy. Zazní písně a básně věnované řece Bečvě, a to například od Tomáše Kočky a intimního orchestru, Kaczi či Lucie Redlové.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Viník havárie stále není znám. Ve Valašském Meziříčí se již uskutečnila řada demonstrací a podobných akcí, které požadovaly spravedlivé vyšetření otravy Bečvy či objasnění postupu úřadů při vyšetřování havárie.

Reklama

Související témata:

Doporučované