Hlavní obsah

Umíme oddělit ty, co mají být zavření, a zbytek pustit z karantény, hlásí firmy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

S pomocí moderních informačních nástrojů vytvořila skupina technologických expertů COVID19CZ takzvanou Chytrou karanténu. Ta dokáže nakažené a ohrožené lidi trasovat daleko účinněji než současná metoda.

Článek

Namísto „tužky a papíru“ navrhují podnikatelé, technologičtí odborníci a dobrovolníci sdružení do skupiny COVID19CZ (zapojil se i Seznam.cz) využít v boji s koronavirem moderní informační systémy - geolokační služby a data, která mají o lidech například banky nebo operátoři.

Vyvinuli systém, jenž dokáže rychle trasovat potenciálně nakažené a o kterém mluví jako o Chytré karanténě.

„Doposud bylo oddělení zdravých od nakažených a nákazou ohrožených osob otázkou ruční práce. Každému nakaženému musí hygienici zavolat a zjistit, s kým za posledních 14 dní přišel do užšího styku. Tyto lidi je pak třeba podobně obvolat a poslat na testy,“ říká Patrick Zandl, mluvčí skupiny COVID19CZ.

„První verzi technologického řešení, které výrazně urychlí to, co jsme začali nazývat Chytrou karanténou, máme připravenou,“ dodává Zandl.

Systém pracuje s geolokačními daty od operátorů, bankovních domů a dalších třetích stran, která s trasováním nemocných lidí výrazně pomohou a celý proces zrychlují. Podle Zandla je hlavní rozdíl v tom, že zatímco v současnosti je v karanténě prakticky celá země, s Chytrou karanténou by se izolovali jen lidé, kteří jsou potenciálně nakažení.

Čeká se na stát

Aktuálně odzkoušené a funkční řešení už několik dní čeká podle tvůrců na reakci hygieniků a státu, který by ho mohl začít využívat.

„Komunikujeme se státem. Na nejvyšších místech to má dobrou odezvu,“ tvrdí Patrick Zandl s tím, že zapojení moderních technologií do trasování nejvíce brzdí střední management úředníků.

Přepnutí na Chytrou karanténu by nebylo otázkou minuty. Podle Zandla by bylo potřeba, aby oba režimy běžely určitý čas paralelně. Je to nutné k tomu, aby se odchytili nakažení a lépe se zacílilo na hlavní ohniska nákazy.

Chytrá karanténa má ale ambici pomoci k rychlejšímu návratu do běžného fungování pro většinu populace. „To by byl ten hlavní rozdíl od v uvozovkách hloupé karantény, kdy jsou opatření nutná pro všechny. Takto by mohli lidé, kromě vytipovaných, opět začít fungovat,“ dodává Zandl.

Co je COVID19CZ?

COVID19CZ vzniklo jako neformální uskupení odborníků. Základ iniciativy položili čeští podnikatelé a technologičtí odborníci, kteří k sobě postupně nabalují komunitu dobrovolníků a nadšenců ochotných pomoci. Společnými silami ukazují, jak data a technologie pomáhají šíření nákazy zpomalit a minimalizovat její následky. Pilíře aktivit, kterým se COVID19CZ věnuje, jsou tři:

● Chytrá karanténa = soubor opatření, která oddělí nemocné a potenciálně nakažené od zdravých osob a zároveň bude důsledně chránit zdravotníky. Lidi chrání před nákazou a ekonomiku před kolapsem.

● Zajištění odpovídajících pomůcek a podmínek pro naše zdravotníky. Zdravotníci jsou naší hrází před nákazou.

● Informování veřejnosti. Žádná z opatření nebudou účinná, když o nich lidé nebudou vědět, nebudou jim rozumět a nebudou je dodržovat.

Reklama

Doporučované