Hlavní obsah

Unikát v celém Česku. Ostrava vybavuje obecní byty hlásiči požáru a detektory oxidu uhelnatého

Téměř všechny obecní byty v Ostravě budou mít do konce roku detektory kouře a oxidu uhelnatého. Ročně se neviditelným plynem otráví kolem tisíce lidí. Video: Seznam.cz

 

Reklama

Ostrava chce do konce roku vybavit téměř všechny obecní byty hlásiči požáru a detektory oxidu uhelnatého. Město tak pokračuje v projektu, který zahájilo letos v únoru. Zatím jsou požární hlásiče ve více než dvou a půl tisících bytech, detektory oxidu uhelnatého ve více než patnácti stech bytech.

Článek

„Máme za sebou první vlnu, kdy jsme nakoupili čtyři a půl tisíce detektorů požáru a oxidu uhelnatého do městských bytů. Už tehdy jsme chtěli vybavit všechny městské byty, který je přes dvanáct tisíc. Nyní jsme vyhlásili veřejnou zakázku na druhou a snad poslední vlnu nákupu detektorů. Zájem projevily všechny zbývající městské obvody s výjimkou Staré Bělé,“ uvedl primátor města Tomáš Macura (ANO). Vedení obvodu podle něj argumentuje tím, že hlásiče se spouští i v běžném provozu domácnosti. Týká se to dvaceti šesti bytů.

Obavy měli i lidé v jiných částech města. „Většina obyvatel reagovala na montáž pozitivně. Zvyšuje to kvalitu bydlení. Naopak někteří měli obavy z toho, že se detektory budou spouštět i při vaření. Zařízení ale detekují kouř, ne teplo,“ objasnil starosta městské části Michálkovice Martin Juroška. I tak ale nechal nainstalovat hlásiče do všech městských bytů.

„Je to smysluplná a unikátní investice. Žádné jiné město v Česku nevybavuje všechny staré byty detektory požárů,“ dodává Macura. V nových bytech musí být detektory ze zákona.

Hasiči upozorňují, že v bytech dochází k lokálním požárům, které mívají tragické následky, protože nejsou včas lokalizovány. Hlásič na vznikající požár upozorní okamžitě. Detektory oxidu uhelnatého signalizují jeho přítomnost již při velmi malých koncentracích, kdy ještě není přímo ohroženo zdraví nebo život lidí, kteří jej dýchají.

„Instalované detektory zachraňovaly životy. Jen od poloviny května do srpna letošního roku vyjeli hasiči celkem k deseti případům na základě signalizace detektorů oxidu uhelnatého nebo hlásičů požáru," řekl Macura.

Oxid uhelnatý se uvolňuje ve špatně spalujících zařízeních, jako jsou ohřívače vody, kotle a krby. Tento plyn je jedovatý a člověk jej není schopný zaregistrovat, protože je bez zápachu a je neviditelný. Ročně se jím otráví kolem tisíce lidí a kolem stovky jich na následky zemře. Nejlevnější detektory oxidu uhelnatého i požární hlásiče se dají pořídit od dvou set korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované