Hlavní obsah

Unikátní finské chaty si vyrábí elektřinu i vodu, sauna nechybí

Finové postavili energeticky plně soběstačné chaty i se saunou.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Pět akrů ostrova, na něm dvě chaty, žádné náklady na elektřinu i vodu a sauna k tomu. Pro kutily je k dispozici i dílna. Široko daleko není nic než skoro panenská příroda finského národního parku. Zní to jako sen, ale není.

Článek

Že od příštího roku nedostanou stavební povolení domy, které nebudou mít oproti těm současným alespoň o pětinu nižší energetickou spotřebu, už nějakou dobu víme. Nová pravidla udává směrnice Evropské unie, která má za cíl snižovat emise oxidu uhličitého.

Pár finských designérů Aleksi Hautamäki a Milla Selkimaki teď ale přichází s ještě úspornější, a přesto luxusně vyhlížející inspirací.

Před dvěma lety si koupili malý ostrovní ráj o rozloze pouhých pěti akrů. Mořská voda a sluneční svit na jihu Finska bylo všechno, co potřebovali. Chaty, které tam začali stavět, měly být unikátní svojí stoprocentní energetickou soběstačností. A projekt se jim vydařil.

Dnes stojí v nejspodnějším cípu národního parku Archipelago dvě boudy, které se od prvního pohledu možná zdají být i docela typické, byť lehce modernější. Vskutku unikátní a novátorské jsou v tom, že veškerou potřebnou elektřinu vyrábí solární tašky na jejich střechách a voda nezbytná pro odtoky, ale i kuchyni a toalety, je filtrovaná z moře.

Vytápění, ve Finsku tolik potřebné, je podlažní a obstarává jej horká voda ohřívaná u kamen v sauně, která jako národní kulturní záležitost samozřejmě nechybí.

Chaty disponují dohromady prostorem o výměře 70 metrů čtverečních a podle designového magazínu Dezeen by se v nich v případě potřeby vyspalo i deset lidí.

Jsou součástí ekologického Projektu Ö. Znak v názvu odkazuje k tradiční finské estetice typické pro obydlí na souostrovích – sedlová střecha, hluboké, prodloužené okapy a vertikální dřevěné obklady. Uvádí to zájmový web Designboom.

Reklama

Doporučované