Hlavní obsah

Unikátní transplantace. Osmiměsíční Kristián dostal v Londýně nový brzlík

Foto: https://www.facebook.com/Czech-Embassy-London

Malý pacient Kristián R.

Reklama

Obří logistická operace spočítaná na minuty a nesmírně náročný lékařský zákrok. V londýnské Great Ormond Street Hospital dostal malý český chlapec šanci na život.

Článek

Chybějící brzlík je velmi vzácná a život ohrožující porucha imunity. U chlapečka ze severních Čech se po narození objevil opakovaně zápal plic, který se nedařilo léčit. Až po čase se zjistilo, že malý Kristián nemá brzlík.

Foto: Profimedia.cz

Londýnská Great Ormond Street Hospital patří mezi nejlepší dětské nemocnice na světě. Pomohla i malému českému chlapci Kristiánovi.

„Obrátila se na nás s žádostí o pomoc fakultní nemocnice v pražském Motole, která chlapce léčí,“ vzpomíná český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka. Žádost nebyla náhodná, protože už jednou v identické situaci zafungovala osa Praha-Londýn na výtečnou.

V roce 2017 v londýnské Great Ormond Street Hospital, jednom z nejlepších zdravotnických zařízení pro děti na světě, úspěšně transplantovali brzlík roční holčičce. Ta se stala první Češkou, která zákrok prodělala.

„V Great Ormond Street Hospital (GOSH) dělají ty nejsložitější zákroky u malých pacientů z celého světa. Při riskantních kardiochirurgických operacích u malých dětí se tam brzlík odstraňuje. Kristián se dostal se svým hledáním vhodného dárce do mezinárodního registru a v Londýně se pro něj skutečně orgán našel,“ popisuje pro Seznam Zprávy Sečka.

Foto: https://www.facebook.com/Czech-Embassy-London

Kristiánův tranzit letištními prostory.

Začal závod s časem, kdy se napřed musel zajistit co nejšetrnější převoz malého chlapce do britské metropole. To si podle Sečky vzala na starost FN Motol spolu s ČSA. Ambasador se svým týmem pak zajistil rychlý průchod vzdušným přístavem v Londýně, který nakonec vinou jednoho britského úředníka úplně hladký nebyl.

Londýnská expedice osmiměsíčního Kristiána s maminkou trvala 3 měsíce. „GOSH je jediným vysoce specializovaným pracovištěm v Evropě, které je takto náročnou a úzce zaměřenou operaci schopné provést,“ dočteme se na facebookovém profilu české ambasády v Londýně. Na straně Great Ormond Street Hospital byl klíčovou postavou Čech, profesor Jan Marek, který v nejlepší dětské nemocnici ve Spojeném království vede oddělení neinvazivní diagnostiky a prenatální kardiologie, a Kristiánův ošetřující lékař dr. Davis.

Foto: https://www.facebook.com/Czech-Embassy-London

Kristiánův nemocniční pokoj.

Operace se podařila a chlapeček už byl dokonce stejně šetrně dopraven do České republiky, kde ho čeká další léčení. „Tahle zdravotní linie spolupráce s britskou stranou funguje,“ ocenil ambasador Sečka, který současně vyzdvihl „fantastickou spolupráci s Motolem“.

Reklama

Doporučované