Hlavní obsah

Univerzita v Plzni natočila 12 výukových videí o první pomoci, jsou volně přístupná

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Učitelé a studenti Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) natočili sérii 12 instruktážních videí o první pomoci. Jsou přístupná také neslyšícím, obsahují simultánní překlad do znakového jazyka.

Článek

Videa jsou volně k dispozici na YouTube kanálu fakulty. Věnují se základním tématům první pomoci - krvácení, mozková příhoda, dušení, zlomenina, popálenina, autonehoda, tonutí, resuscitace, pomoc u dětí, epilepsie, diabetes a alergie. Hlavními aktéry jsou studenti.

„Trénovali jsme tonutí na přehradě Hracholusky a o kousek dál jsme natáčeli dopravní nehodu. Následovalo dušení, popáleniny a alergická reakce. Nejtěžší je ale asi vžít se do dané situace, aby vypadalo reálně, že ve skutečnosti opravdu taková je,“ řekla studentka Simona Opatrná.

Autorka projektu je lékařka a proděkanka Alena Lochmannová. Fakulta se dlouhodobě věnuje vzdělávání veřejnosti, provádí osvětu u od dětí až po seniory. „Naši studenti a akademici běžně dělají kurzy první pomoci v průběhu roku, nyní jsme díky tomuto projektu měli možnost rozšířit edukativní činnost i na cílovou skupinu, která pro nás dosud nebyla až tak běžná,“ uvedl děkan Lukáš Štich.

Lochmannová je ráda, že se na přípravě podílela celá fakulta. Katedry záchranářství, diagnostických oborů a veřejného zdravotnictví scénáře odborně zaštítily. Obsah videí simultánně přetlumočila do českého znakového jazyka Kristýna Voříšková ze Spolku neslyšících Plzeň.

Reklama

Související témata:

Doporučované