Hlavní obsah

Univerzitní studenti nejsou elita. Tu si představuji jinak, říká nejmladší rektorka, kterou rozezlil Zeman

O jmenování rektorů jsme se dozvěděli z médií. Zasloužili bychom si informaci z Hradu, kritizuje Nerudová.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studentský protest za dodržování ústavních zvyklostí jsem podpořila. Byla to akce na podporu demokracie, míní rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Článek

Toho bohdá nebude, aby naši školu vedla žena. To byla první reakce Danuše Nerudové, když ji kolegové vyzvali, aby kandidovala na rektorku. Byla zvolena. A je tak první ženou v čele Mendelovy univerzity a zároveň v 39 letech nejmladší rektorkou u nás.

„Byla jsem často podceňována proto, že jsem žena. Ale právě to mě vedlo k větším výkonům,“ popisuje ve Výzvě Nerudová, která chce, aby byla její škola „více slyšet ve veřejném prostoru“.

To se zdařilo hned při jejím jmenování. Rektory totiž nejmenoval prezident, jak bývalo tradicí. „Začalo to tím, že nejmenuje profesory, teď rektory. Kde to skončí?“ ptá se expertka na daňové systémy Evropské unie.

Chtějí politici vůbec pozvednout české vysoké školství? Kde jsou slabiny univerzit? Jak dostat víc žen do vedení škol nebo do politiky? A mají studenti protestovat v ulicích? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den v 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované