Hlavní obsah

Dejte mi doživotí, řekl soudci muž, který týden držel v ústecké garáži unesené děti

Výpověď únosce dětí: Můj život nemá cenu, nemám sílu se obhajovat.

 

Reklama

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo hlavní líčení s mužem, který má na svědomí útoky na několik dětí.

Článek

Soud se Zdeňkem Hryščenkem, který je obžalován, že loni na podzim unesl dva nezletilé a držel je pak více než týden v garáži na ústeckém sídlišti Střekov, začal se zpožděním.

Obžalovaného postihla zdravotní indispozice, začátek jednání byl o hodinu posunut a místo vozu Vězeňské služby přivezla Hryščenka do soudí budovy ambulance.

K soudu přišla také jedna z jeho obětí, dívka z Litoměřicka, kterou na podzim spolu s jejím přítelem Hryščenko unesl.

Podívejte se, co říkala jedna z unesených dívek:

Unesená dívka promluvila u soudu.

Hryščenko odmítl před soudem cokoliv komentovat. Soudce Jiří Bednář tak přečetl jen jeho výpověď před soudem, který rozhodoval o vazbě. Zazněly také dopisy, které poslal policii i soudu.

Pachatel: Žádám doživotí

„Můj život už pro nikoho nemá cenu. Je mi jedno, jaký dostanu trest, protože jsem ztratil úplně všechno. Přál bych si trest nejvyšší,“ uvedl Hryščenko v jednom dopise.

Soudce čte pachatelův dopis, podívejte se na video ze soudní síně:

Nechci přijít o bezstarostný život a pohodlí vězeňské cely, napsal únosce dětí ve výpovědi.

V dalším, který už od něj dostal přímo krajský soud, uvedl: „Neprodleně vás žádám o vynesení výjimečného trestu doživotí. Chci být trvale uvězněn, bez možnosti jakékoliv nápravy nebo podmíněného propuštění. Účelem této mé žádosti není, aby mě někdo litoval, ale abych byl potrestán maximálním doživotním trestem."

Hryščenko poté požádal soud, aby další jednání probíhalo v jeho nepřítomnosti. Soudce Bednář mu vyhověl a únosce byl poté odvezen do vazební věznice.

Před soudcem zazněla také několikahodinová výpověď unesené dívky, kterou řekla po propuštění na policii. Popisovala při ní, co se v garáži dělo. Uvedla třeba, že první noc s chlapcem nespali, báli se, bouchali na zdi, začali řvát, ale nikdo je neslyšel.

Třetí den se snažili z garáže dostat. Když Hryščenko přišel dovnitř, tak ho chlapec třikrát bouchnul hrncem. „Neomráčilo ho to. Pak třikrát řekl: Já tě zabiju. Začali jsme brečet. Naštěstí nám nic neudělal,“ popsala dívka.

Prvně ven ji pustil po pěti dnech. Hryščenko se jí snažil přesvědčit, že když ho zatkne policie, zda ho podrží, aby nemusel do vazby. Za to dívce nabídl, že jí koupí koně. Únosce poté dětem navrhl, že mohou poslat dopisy rodině. A díky dopisům nakonec rodiče obě děti našli.

Reklama

Doporučované