Hlavní obsah

ÚOHS nemusí řešit námitky Kapsche proti mýtnému tendru

Ilustrační fotografie.

Reklama

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nemusí zabývat námitkami Kapsche proti mýtnému tendru. Krajský soud v Brně totiž dnes zamítl žalobu firmy Kapsch, která projednání firemních námitek proti tendru požadovala. Verdikt se netýká přezkumu nové smlouvy na provoz mýtného systému.

Článek

Krajský soud se žalobou Kapsche zabýval už podruhé. Předseda úřadu Petr Rafaj totiž řízení o námitkách Kapsche, tedy současného provozovatele mýtného systému, zastavil poté, co byla podepsána smlouva s vítězem tendru, konsorciem CzechToll/SkyToll. Krajský soud ale v květnu jeho rozhodnutí zrušil, a Rafaj proto v první polovině září uložil svým úředníkům, aby námitky Kapsche vypořádali.

Zároveň ÚOHS napadl rozsudek krajského soudu kasační žalobou k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) a ten jeho argumenty uznal a nařídil krajskému soudu, aby záležitost posoudil znovu a zohlednil při rozhodování stanovisko NSS.

„Brněnský soud rozhodl podle očekávání v intencích nedávného rozsudku nadřízeného Nejvyššího správního soudu. Celé je to ale absurdní. Trváme na tom, že mýtný tendr byl plný chyb, ale naše proti němu námitky už nikdo nepřezkoumá. Není to naše porážka, ale spíš prohra celého tuzemského systému zadávání veřejných zakázek,“ prohlásil mluvčí Kapsche David Šimoník.

Reklama

Doporučované