Hlavní obsah

Úplně jiná hradní oslava. Více vyznamenaných, ale ceremoniál bez pompéznosti

Ve Vladislavském sále je připraveno 800 židlí pro hosty, o 180 více než loni. Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Po dlouhých dvanácti letech neorganizuje ceremonii na Hradě Jindřich Forejt.

Článek

Tradiční večerní ceremonie ve Vladislavském sále Pražského hradu - vyvrcholení oslav státního svátku 28. října - bude v sobotu o dost jiná než v předchozích letech. Důvodů je více, ale tím hlavním je fakt, že program po dlouhých letech už nechystá bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Ten si potrpěl na velké ceremonie a každý rok dokázal slavnostní večer něčím vylepšit. Forejt loni v prosinci musel Kancelář prezidenta republiky opustit a ve funkci ho nahradil Miroslav Sklenář, jenž dělal protokoláře na Hradě v 90. letech v éře Václava Havla.

Sklenář sobotní program zcivilnil. Například místo 70 praporů přinesou vojáci jen 28 historických bojových zástav. A úplně bude chybět dětský sbor zpívající hymnu, takže pódium je o třetinu menší než loni.

Naopak v sále bude větší počet lidí. Miloš Zeman jich více ocení - medaile dostane 39 lidí, loni jich bylo 30. V sále bude také o 180 židlí více, celkem 800 hostů. Vyznamenaní si s sebou mohou přivést více než jednoho člověka coby doprovod, jak to bylo doposud.

Ubrat na fanfárách vyhovuje i Miloši Zemanovi. Jednak si na ně nepotrpí, jednak tři měsíce před obhajobou prezidentské funkce chce přirozeně být lidovější. Kvůli zdravotnímu stavu se mu také líbí, že program bude o pár minut kratší.

Miloš Zeman letos ocení například bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, šestinásobného vítěze automobilových závodů Rallye Dakar Karla Lopraise, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou nebo písničkáře Jarka Nohavicu.

Rozhovor s Václavem Dolejším

Reklama

Doporučované