Hlavní obsah

Úplné zatmění Slunce. Podívejte se, co viděla Amerika poprvé po sto letech

Spojené státy se chystají na úplné zatmění Slunce.

 

Reklama

Po 99 letech mají obyvatelé Spojených států možnost zhlédnout vzácný astronomický úkaz. Úplné zatmění Slunce spatří většina z nich pouze jednou za život.

Článek

Úplné zatmění Slunce nastalo přesně v 9:06:43 místního času ve městě Madras v Oregonu. Částečné zatmění je možné pozorovat ze všech koutů USA, úplné zakrytí Slunce Měsícem ale uvidí pouze lidé v úzkém pásu procházejícím od severozápadu k jihovýchodu USA.

Od Oregonu přes státy Idaho, Wyoming a Nebraska úplné zatmění postupovalo do Kansasu, Missouri, Tennessee a Georgie až po Jižní Karolínu na východním pobřeží.

Zvláště první jmenované státy, které nejsou příliš zvyklé na turisty, se připravovaly na jejich nápor. Hotely hlásí plné kapacity, úřady počítají s kolonami na silnicích a připravují mimořádné nasazení policistů či zdravotníků. Správci místních lesů varují, že vzhledem k suchému a teplému počasí posledních dnů hrozí velké nebezpečí požárů, neboť spousta lidí se chystá kempovat ve volné přírodě a pořídit záběry zatmění na pozadí zdejších národních parků.

Spokojeni jsou i prodejci suvenýrů nejrůznějšího druhu, kteří prodávají nejen speciální brýle, ale i batohy, boty či cukrářské výrobky s motivem zatmění. V Oregonu, kde je legální prodej marihuany, se stala hitem „měsíční tráva“, po jejímž vykouření lidé údajně uvidí zatmění úplně nejdokonaleji.

Reklama

Doporučované