Hlavní obsah

Takto vypadá opravdový blackout. V rozvrácené zemi zkolabovala síť

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Libanonu Bejrút zahalené do tmy po výpadku elektřiny.

Reklama

Libanon se odhodlal zcela pozastavit dodávky elektřiny v zemi. Dvěma hlavním elektrárnám al Zahrání a Deir Ammar totiž došlo palivo. Výpadek bude zřejmě trvat několik dní.

Článek

Podle webu Sky News lze očekávat, že výpadek bude trvat ještě několik dní. Libanon se potýká s nedostatkem pohonných hmot, kvůli němuž muselo zavřít mnoho podniků a lidé jsou odkázáni na černý trh.

Výpadek bude trvat několik dní, uvedla agentura Reuters s odvoláním na oficiální zdroj. „Libanonská energetická síť přestala zcela fungovat dnes v poledne (10:00 britského času) a je nepravděpodobné, že bude v příštích několika dnech fungovat,“ uvedl úředník.

Termoelektrárna Zahrání se zastavila jen den poté, co se v pátek kvůli nedostatku paliva zastavila elektrárna Deir Ammar. To vedlo k úplnému kolapsu sítě bez možnosti jejího prozatímního obnovení, uvedla státní elektrárenská společnost Electricite du Liban (EDL), která kontroluje 90 procent distribuce elektřiny v zemi.

EDL se pokusí k dočasnému provozu elektráren využít armádní rezervy topného oleje, to se však podle prohlášení nestane v dohledné době. Libanonská armáda souhlasila s dodáním 6000 kilolitrů nafty, která se rovnoměrně rozdělí mezi obě elektrárny, uvedla v prohlášení EDL podle Reuters. Toto množství zajistí Libanonu dodávky elektřiny na tři dny.

Nedostatek pohonných hmot zemi trápí už od začátku léta a prohloubil potíže, se kterými se Libanon potýká. Země se zmítá v hospodářské krizi, kterou Světová banka označila za jednu z nejhorších na planetě od poloviny 19. století.

Na dotankování se v zemi tvořily kilometrové fronty již několik posledních týdnů. Chaos podle Sky News někde vyústil až v násilnosti.

Životní podmínky v Libanonu jsou katastrofální. Podle odhadů OSN žije 78 procent obyvatel země v chudobě, prudce roste nezaměstnanost a hodnota měny prudce klesá. Výpadky sítě Libanonci nahrazují generátory, ale kvůli nedostatku paliva je nutné omezovat i jejich provoz.

V srpnu zahynulo nejméně 20 lidí a 79 dalších utrpělo zranění po výbuchu palivové nádrže ve skladu v oblasti Akkar na severu země, kde byly pohonné hmoty nelegálně skladovány. Jedná se o součást širší krize, kterou umocňuje korupce a špatná správa věcí veřejných, jež ovlivňuje téměř všechny oblasti života v Libanonu, napsal web Sky News.

S život ohrožujícími výpadky elektřiny a telekomunikací se v oblasti Akkar na severu Libanonu potýkají i nemocnice. Ty zpravidla disponují záložními generátory, i tak ale musí s elektřinou šetřit. Zdroj z ministerstva energetiky agentuře AFP řekl, že se dělají všechny kroky, „aby se našlo východisko z problému a zajistil se dostatek paliva“.

Libanon podle AFP uzavřel dohodu směřující k dodávkám jordánské elektřiny a egyptského plynu přes válkou zmítanou Sýrii, hnutí Hizballáh zase samostatně zahájilo dodávky uhlovodíkových paliv z Íránu. Stát také část ropného paliva pro elektrárny dováží výměnou za zdravotnické služby v rámci výměnné dohody s Irákem.

V zemi stále panuje politický chaos. Po loňském výbuchu v Bejrútu, při němž zahynulo více než 150 lidí a velká část města byla zničena, byla jmenována dočasná vláda. Ta v zemi vládne dodnes. V přístavním skladu tehdy vzplálo 2750 tun dusičnanu amonného, který se používá jako hnojivo nebo jako součást výbušnin. Látka byla uskladněna nevhodným způsobem.

Libanon není jedinou zemí, která se potýká s obavami z výpadku elektřiny nebo nedostatku paliv. V hlavním městě Indie Nové Dillí mají podle webu Al-Džazíra některé z hlavních uhelných elektráren zásoby paliva pouze na jeden den. Elektřina v září vypadávala i v řadě čínských provincií. Ve Velké Británii začala pomáhat s rozvozem pohonných hmot ze skladů na čerpací stanice armáda.

Reklama

Doporučované