Hlavní obsah

Uprchlíci v klecích. Bosenská policie musí vysvětlovat zacházení s migranty

Video ukazující sporné zacházení s uprchlíky.Video: Petr Juna

 

Reklama

Ženy a malé děti v klecích v bosenské detenci. Video charitativní organizace Are You Syrious? vzbudilo vlnu negativních emocí na sociálních sítích. Podle bosenské policie však o nehumánní zacházení nešlo.

Článek

Bosenská policie popírá, že by s uprchlíky v detenci zacházela nehumánně. Debatu rozproudilo video, které na sociální sítě umístila organizace Are You Syrious? – na něm jsou vidět ženy a děti zabalené v dekách v klecových kójích v detenčním centru pro nelegální migranty, které Bosna vybudovala s podporou Evropské unie.

Bosenské úřady se nelichotivému nařčení brání prohlášením, že prostory s kójemi byly vytápěné, byla tam k dispozici i klimatizace, klece nebyly zamčené a migranti v nich strávili jen několik hodin, než si je převzala policie z Černé Hory.

Bosna dlouhodobě nezvládá příliv uprchlíků. Jejich počty narostly zejména v lednu loňského roku, kdy se země stala součástí takzvané balkánské trasy poté, co státy EU jako Slovinsko nebo Chorvatsko zavřely své hranice.

Evropská unie se sice snaží se situací pomoci, vzhledem k pomalé reakci Bosny však stále přibývají provizorní tábory.

Skupina Are You Syrious? dlouhodobě upozorňuje na chování zemí bývalé Jugoslávie vůči uprchlíkům. Vadí jim například nucené vyhánění z Chorvatska do Bosny, které podle videí má mít na svědomí chorvatská policie. Tento postup zbavování se příchozích je proti mezinárodnímu právu.

Reklama

Doporučované