Hlavní obsah

Úřad varuje před Huawei a ZTE, obává se čínské špionáže

Huawei a ZTE dodávají českým operátorům infrastrukturu pro mobilní sítě.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Používání softwaru a hardwaru Huawei Technologies a ZTE Corporation podle úřadu představuje bezpečnostní hrozbu. Mohly by podle úřadu napomáhat čínské špionáži. Varování přichází několik dní poté, co finanční ředitelku Huawei zadržela kanadská policie.

Článek

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei Technologies Co. Ltd. a ZTE Corporation. Používání těchto prostředků podle úřadu představuje bezpečnostní hrozbu. Úřad to dnes uvedl na svém webu.

„K vydání tohoto varování nás vedly naše poznatky včetně poznatků z činnosti našich bezpečnostních partnerů a také zjištění našich spojenců. Hlavním problémem je právní a politické prostředí Čínské lidové republiky, ve kterém uvedené společnosti primárně působí. Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu,“ uvedl ředitel úřadu Dušan Navrátil.

Archivní rozhovor se šéfem Huawei.Video: Seznam Zprávy

Zásah Huawei v Česku je přitom velmi velký. Čínský výrobce komunikační techniky je největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Velmi používaný je i u státních institucí. „Resort ministerstva vnitra využívá technologie jak firmy Huawei, tak i ZTE. Očekávám od NÚKIB, že nám sdělí, jak máme dále postupovat,“ uvedl po jednání vlády ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

On sám uvedl, že varování chápe tak, že v budoucích tendrech budou obě firmy vyřazeny.

Firma je zároveň druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů za korejským Samsungem, ve třetím čtvrtletí předstihla Apple. Huawei zvýšil loni v Česku zisk o 6,5 procenta na 97 milionů korun. Čistý obrat stoupl o 16 procent na 6,55 miliardy korun. Huawei má v ČR velké plány. Do roku 2022 firma hodlá v Česku investovat 360 milionů dolarů (8,64 miliardy Kč) a vytvořit nepřímo více než 4 000 nových pracovních míst.

Čínská firma Huawei Technologies je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě. Některé západní země spolupráci s ní zcela zakázaly či ji omezují z obavy, že její výrobky mohou obsahovat špionážní software. Státy jako USA, Británie či Austrálie se obávají možných vazeb firmy na čínské vedení.

Úřad pro kybernetickou bezpečnost podle webu varování vydal i z toho důvodu, že Čínská lidová republika na území České republiky aktivně prosazuje své zájmy včetně provádění zpravodajských aktivit vlivového i špionážního charakteru, jak podle webu dokládají výroční zprávy bezpečnostních služeb za rok 2017.

„Varování podle zákona o kybernetické bezpečnosti znamená, že správci systémů, které spadají do kritické informační infrastruktury významných informačních systémů nebo provozovatelů základních služeb, se popsanými hrozbami musí zabývat a musí přijmout adekvátní opatření,“ uvedl Navrátil.

Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace.

Reklama

Doporučované