Hlavní obsah

Úřady se obávají další novinky z dílny ANO: tisíce staveb by mohlo vzniknout bez povolení

Žadatelé čekají v Česku na stavební povolení až deset let. Vláda chystá fikci souhlasu, mlčení úřadu jako souhlas.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Vládní plán, jak urychlit vyřizování stavebního povolení, schytává kritiku. Kolik povolení bude vydáno bez skutečného prozkoumání situace?

Článek

Mlčení znamená souhlas. Tak lze v kostce popsat změnu v zákoně, která má podle vlády od září zkrátit dobu potřebnou pro vyřízení stavebního povolení. Ta je nyní v Česku taková, že po pěti letech vlády hnutí ANO na Ministerstvu pro místní rozvoj patří k nejdelším na světě.

Vláda chce se lhůtami pohnout zavedením takzvané fikce souhlasu. Pokud žadatel neobdrží do třiceti, maximálně šedesáti dní razítko od dotčeného úřadu, třeba hasičů, hygieniků nebo z odboru územního plánování, bude se to brát, jako by dostal souhlas.

Jak však zjistil Seznam, rozhodnout do 30 dnů nyní kvůli legislativě nestíhá drtivá většina úřadů. Zjišťování na 20 úřadech s rozšířenou působností pak také ukázalo, že úřady se další novinky z dílny Babišových ministryň spíše obávají (i když s připomínkou, že k chystané novele nemají zatím přesné informace).

S obavami úřady hledí k další úpravě zákona i proto, že ta poslední z loňského ledna situaci ve vydávání stavebních povolení ještě více zkomplikovala.

Psali jsme o tom podrobně ZDE:

Nad nyní chystanou novelu tedy úřady hýbe otázka, kolik žádostí (ne)stihnou do stanovené třicetidenní lhůty vyřídit – tedy, jak velká část agendy projde, aniž by se k ní úřednici stihli opravdu vyjádřit.

Například úředníci v Brně Seznamu řekli, že nyní stíhají za měsíc vyřídit asi 160 závazných stanovisek, ale 900 žádostí měli v lednu stále k řešení, žadatelé na ně čekají přes půl roku.

Podzimní novinka by tak tyto žádosti automaticky shrnula do kladně vyřízených a nastolila otázku, co s problematickými stavbami. Chybí potřební úředníci, ti stávající kvůli agendě dostatečně nestíhají další činnosti, třeba tvorbu územních plánů. „Fikce souhlasu bude další komplikací do už tak přetíženého úřadu,” řekl brněnský radní pro územní plánování Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Stejně špatná je situace ve Šlapanicích, které řeší bující výstavbu v okolí Brna. Za měsíc vydají v průměru 90 závazných stanovisek, jenže v lednu jich stále měli k řešení skoro 700. „Děláme opakovaná výběrová řízení. Na hledané pozice nemůžeme najít kvalifikované úředníky,” postěžoval si mluvčí šlapanického úřadu Jakub Mikšovský.

Na boskovický úřad dojíždějí pro závazná stanoviska žadatelé ze 73 okolních obcí. Na razítko potvrzující, že stavba ladí s územním plánem, čekají okolo dvou měsíců. „Patříme k nejrychlejším na jižní Moravě. Zrychlit už nedokážeme. Implementovat fikci souhlasu do současné právní úpravy a nastavení státní správy není šťastné řešení,” sdělil vedoucí boskovického odboru územního plánování Tomáš Měkota.

Třeba v Hořicích v Královéhradeckém kraji vyřizují jen okolo patnácti závazných stanovisek v souladu s územním plánem měsíčně, přesto se zavedení fikce souhlasu obávají. „Obecný stavební úřad totiž bude pravděpodobně posuzovat soulad umístění stavby s územním plánem sám,” sdělila vedoucí tamního stavebního úřadu Gabriela Vaňkátová.

Podle některých hlasů podzimní novela bez nového stavebního zákona a stovek změn neobstojí. „Fikce souhlasu pouze povede k dalšímu časovému presu úředníků,” odpověděla na dotaz Seznamu mluvčí náchodského městského úřadu Nina Adlof.

S ještě ostřejší kritikou přišel odborník na památkovou péči Václav Girsa. „Fikce souhlasu je otevřená brána korupci. Když se nějaký úředník do třiceti dní neozve a záměr bude schválený, těžko někdo později úředníkovi dokáže, že to byl záměr nebo byl uplacen,” řekl profesor architektury, předseda sdružení ICOMOS, které má na starosti ochranu památek.

Fikce souhlasu je podle něj problematická hlavně u složitějších a nákladnějších projektů. „Ta lhůta je nestihnutelná. Fikce souhlasu by se neměla zavádět vůbec. Ani teď, ani v novém stavebním zákoně,” dodal Girsa.

Legislativní novinka přichází z dílny Ministerstva dopravy, ale podle vládních představitelů na ní panuje široká shoda napříč resorty. „Novela stavebního zákona je součástí projednávané novely zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací. Bylo ukončeno mezirezortní připomínkové řízení. Materiál projedná Úřad vlády ČR,” sdělil mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Přestože fikce souhlasu naráží na kritiku z mnoha úřadů, ve Svazu měst a obcí má oporu. „V tuto chvíli je to jediný způsob, jak se dá stavební řízení zrychlit. Je to věcí úřadů, jak mají nastavenou efektivnost rozhodování,” uvedla výkonná ředitelka svazu Radka Vladyková.

Svaz má však velké výhrady k věcnému záměru stavebního zákona. „Nesouhlasíme se zřízením Nejvyššího stavebního úřadu. Nevidíme v něm nic, co povede ke zrychlení stavebního řízení,” dodala Vladyková.

Ministerstvo pro místní rozvoj se větších problémů neobává. Upozorňuje úřady, že se na novinku musejí připravit vytvořením nových pozic. „Budeme orgány územního plánování školit a jasně je upozorníme na důsledky nedodržení lhůt v případě, že právní úprava bude v navrhované podobě přijata. Přijetí organizačních opatření pak bude na odpovědnosti jednotlivých úřadů,” uvedl mluvčí ministerstva Vilém Frček.

Vláda paradoxně v uplynulých dnech strhala opoziční návrhy na zavedení fikce souhlasu. Podle ministryně Kláry Dostálové jsou v rozporu s pravidly Evropské unie.

O zavedení novinky má být definitivně jasno do několika týdnů.

Reklama

Doporučované