Hlavní obsah

Mám politizace covidu plné zuby, soptí uražený ministr zdravotnictví

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Rozhořčeně se dnes postavil svým politickým protivníkům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Divím se, že nemají v sobě trošku studu,“ řekl například na adresu předsedy STAN Víta Rakušana.

Článek

„Už toho mám skutečně plné zuby, této politizace covidu, jako čistě zdravotního tématu. Rozhodnutí byla na stole, ale byla zablokována AntiCovid týmem. Když vidím vyjádření z dnešního dopoledne, tak pro mne je to neakceptovatelné,“ rozzlobil se na dnešní odpolední tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ministerstvo podle něj už nebude čekat na to, až se k navrhovaným opatřením vyjádří AntiCovid tým dosavadních opozičních stran.

„Musím říci, že mě zcela fascinují výroky některých politiků, které jsem dnes v médiích zaznamenal, a divím se, že nemají v sobě trošku studu,“ prohlásil Vojtěch. Uvedl, že nově zaváděná opatření platná od pondělí 22. listopadu ministerstvo představovalo AntiCovid týmu nastupující vládní koalice již v pátek. „Jasně jsme dali na stůl razantní opatření, která hodláme zavést,“ řekl Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek vládě navrhne mimo jiné to, aby se od pondělí dál nepoužívaly jako covidový certifikát negativní testy. Současně však navrhne některé výjimky. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová označila navrhovaná opatření za dostatečně razantní.

Například předseda STAN Vít Rakušan dopoledne na Národní třídě prohlásil, že se dosluhující kabinet Andreje Babiše (ANO) i v souvislosti s koronavirem tváří, že už nevládne. „Myslím, že opatření budou muset přijít a řešit se ta situace bude muset. Zneklidněně sleduji, že současná vláda se tváří a vytváří mediální obraz, že už nevládne,“ řekl Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil za chaos, že členové končící vlády libovolně bez jasně známých pravidel a parametrů komentovali vývoj pandemie. Podle lídra pětikoalice a kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) se nedaří spolupracovat s končící vládou.

„Přitom skutečně ta rozhodnutí byla na stole. Byla zablokována, byla zdržena AntiCovid týmem, který se k nim postavil negativně. Takže já naprosto a zásadně odmítám, že bychom se báli rozhodnout, že bychom nebyli dost rozhodní, že bychom nechtěli přijmout opatření,“ řekl Vojtěch. Dnešní dopolední vyjádření ho, jak řekl, „nadzvedla“.

Odborníci z AntiCovid týmu se mají ve čtvrtek setkat s Vojtěchem a představit mu své návrhy opatření. Podle ministra je však nutné mít korektní otevřený vztah a jasně si sdělit situaci. „Myslím si, že máme mít korektní vztahy,“ řekl a dodal, že je připraven se s odborníky setkat.

Reklama

Doporučované