Hlavní obsah

Uráží mě přístup Andreje Babiše k Itálii, říká Čech žijící v Janově

Foto: Profimedia.cz

Italská města zejí prázdnotou. Lidé to přijímají s humorem.

Reklama

„Už není čas, naše budoucnost je v našich rukou,“ oznámil italský premiér Guiseppe Conte a rozšířil karanténní opatření kvůli šířícímu se onemocnění COVID-19 na celé území. Země skvělé kuchyně, renesančního umění a squadry azzury se probudila do scenérie, kterou mnozí znají spíše ze sci-fi filmů. Města jsou pustá, ulice prázdné a lidé nervózní. Přinášíme sondu z italského života v národní karanténě.

Článek

Šedesátimilionová Itálie se „hermeticky“ uzavřela od okolního světa a tamní obyvatelé musí dodržovat přísná opatření. Premiér Conte lidem řekl, ať pokud možno zůstanou doma. Zrušil také všechna veřejná setkání. Jde o nejvážnější bezpečnostní opatření v moderní italské historii.

V zemi už je evidováno 460 úmrtí spojených s onemocněním COVID-19. Opatření označovaná mnohými jako drastická, oznámil Conte v pondělí večer.

Vývoj ohledně šíření nového koronaviru sledujeme online

Výjev z filmu

Devětadvacetiletý Luca zrovna ležel na gauči a odpočíval, když mu přátelé napsali zprávu, ať si pustí televizi. „Dozvěděl jsem se to tedy takovou šeptandou, potom jsem se ještě pro jistotu podíval na Facebook a zprávy na internetu,“ říká pro Seznam Zprávy Ital, který žije poblíž San Marcella, středoitalské oblasti asi sto kilometrů od Perugie.

Pracuje jako IT specialista a od úterý zůstal doma. Rozhodnutí zrušit různé události je podle něj správné. „Můj futsalový tým zrušil všechno až do odvolání. Takže nevím, kdy se zase budu moct trochu hýbat,“ říká v nadsázce: „Je to ale naprosto legitimní důvod.“

Foto: Profimedia.cz

Prázdný Milán.

Luca popisuje, že podle něj nejtěžší, čemu italská společnost čelí, je lhostejnost mladých lidí vůči těm starším. „Mladí nechápou, proč jsou ta opatření tak nutná a vážná, nechápou ten etický rozměr věci,“ říká mladý Ital. Upozorňuje tak na vysoký věkový průměr obětí nemoci.

Sám čeká na výsledky testování svých přátel, se kterými se setkal poté, co se účastnili milánského týdne módy na konci února. „Naštěstí zatím nemám žádné symptomy,“ líčí. Přesto mu situace v jeho zemi přijde až surreálná. „Večer, po tom premiérově oznámení, jsem si připadal jako uprostřed filmu, ale ne, je to realita,“ přemýšlí.

Tiché italské večery

Praktický rozměr karanténních opatření pro celou Itálii popisuje Kateřina Kňapová, politoložka, která je aktuálně na studijním výjezdu v italské Pise. Její každodenní život ve městě se šikmou věží se podle jejích slov příliš nemění. „Obchody jsou otevřené, některé restaurace také, ale musí v šest večer zavřít,“ říká Kňapová pro Seznam Zprávy.

Ani studijní omezení se jí příliš netýkají. Vzhledem k tomu, že studuje humanitní vědy, nemá problém se vzděláváním na dálku. „Umím si představit, že například pro studenty přírodních věd to může být větší problém,“ připouští politoložka.

Foto: Profimedia.cz

Večery jsou nezvykle tiché a klidné.

Velké téma je podle ní uzavření fotbalových zápasů. „I tady v Pise, kde se hraje druhá italská liga, chodí na zápasy třeba osm až devět tisíc lidí,“ vysvětluje Kňapová. I tamní derby se odehrálo za zavřenými dveřmi a podle ní to fanoušci nesli velmi nelibě. Připomíná také kulturní zvyklosti Italů, jejichž společenský život se odehrává večer.

Odjíždět se prozatím doktorandka nechystá. „Tenhle a příští týden rozhodne,“ přiznává ale. „Pokud se podaří šíření zamezit, jako třeba v Jižní Koreji, zůstanu. Pokud by se ale nemoc šířila ve velkém dál, budu řešit předčasné ukončení pobytu,“ uzavírá Kňapová.

„Uráží mě výroky Andreje Babiše“

Daniel Krasnický žije v Itálii už deset let. Rodinu má v Janově, dojíždí ale do práce do Turína. „Opatření mě ovlivňují opravdu hodně. Často cestuji a spoustu našich klientů je z okolí Milána,“ říká pro Seznam Zprávy. Právě v Miláně a okolí se virus začal rozšiřovat. Podle Krasnického to právě byl první moment, kdy pocítil určitý diskomfort. „Nemohli jsme se nejdříve vidět pracovně,“ vysvětluje.

Opatření se ale rozšířila i na Janov, a tak Krasnický zůstal pracovat doma. „Nejprve tomu náš zaměstnavatel nebyl příliš nakloněný,“ říká a dodává: „Nyní tu ale de facto platí zákaz vycházení.“ Jeho manželka je Italka a její rodiče jsou v té nejrizikovější věkové kategorii. „Snažíme se, aby nemuseli vůbec vycházet ven,“ vysvětluje a dodává, že i do obchodů vyráží sám, bez rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Obchody jsou prázdné, vyráží do nich maximálně jednotlivci.

Jak ale popisuje, nejedná se o žádné stanné právo. Zakazuje se spíš „zbytečné“ vycházení. „O víkendu bylo krásně a všichni vyrazili k moři, kde si děti hrály dohromady a bylo tam spoustu lidí,“ udává Krasnický důvod toho, proč italská vláda přistoupila k takovýmto politickým krokům.

Ze všeho nejvíc ho ale naštval přístup českého premiéra. Andrej Babiš během tiskové konference řekl, že Itálie situaci absolutně nezvládá. „To mě uráží,“ říká Čech žijící v Itálii: „Modlil jsem se, aby to nebylo rozmáznuté v italském tisku. To, že italská vláda nezvládá a kolabuje, jsou absolutní lži.“

Podle něj se jedná o krizovou záležitost, kterou vláda za dané situace zvládá dobře. „Kdyby pan premiér spíš udělal solidární gesto a poslal autobus plný zdravotních sester a vybavení. I když by to v celkovém měřítku asi nepomohlo, byl by to důkaz sounáležitosti, který by si Itálie v budoucnu určitě dobře pamatovala,“ uzavírá pro Seznam Zprávy Krasnický.

Reklama

Doporučované