Hlavní obsah
Online

Koronavirus v březnu 2019 v Barceloně. Vědci čekají na potvrzení studie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Počet evidovaných případů nákazy ve světě útočí na hranici 10 milionů. Nejhůře zasaženou zemí i nadále zůstávají USA, které hlásí téměř 2,5 milionu nakažených koronavirem. Světová zdravotnická organizace (WHO) bije na poplach.

Článek

Co byste měli vědět?

- Spojené státy zažívají od začátku června rozmach koronaviru zejména ve státech, které byly před několika měsíci náporu covid-19 veskrze ušetřeny. Dosud nejvyšší počty infikovaných za 24 hodin tento týden zaznamenalo 12 států, převážně na jihu a západě země.

- Nejhůře zasaženou zemí Latinské Ameriky je Brazílie. Ve světovém srovnání je země v počtu úmrtí i potvrzených případů infekce podle americké Univerzity Johnse Hopkinse druhá po USA. Brazilský prezident Jair Bolsonaro nemoc covid-19 od počátku pandemie zlehčuje a odmítá omezení pohybu lidí či uzavření obchodů a restaurací kvůli koronaviru.

- Evropa poprvé za několik měsíců zaznamenala nárůst v počtu nových případů nákazy za týden, s informací přišla Světová zdravotnická organizace. Evropské státy jsou právě v procesu rozvolňování koronavirových opatření.

  • Akcie v USA klesly kvůli růstu obav z dopadů koronaviru

    Americké akcie dnes prudce oslabily, protože úřady v některých částech Spojených států kvůli růstu počtu případů nákazy koronavirem omezují podnikatelské aktivity. Finanční společnosti se navíc dostaly pod tlak poté, co americká centrální banka (Fed) omezila největším komerčním bankám v USA výplatu dividend a nejméně do konce září jim zakázala odkup vlastních akcií.

  • Pandemie tvrdě dopadá na různá ekonomická odvětví

    Velké škody pandemie dál páchá na ekonomice, což dokládá čím dál více dat od statistiků i firem. Británii oznámila, že výroba aut se v zemi v květnu propadla meziročně o 95,4 procenta na 5314 vozů, což je pro měsíc květen nejméně od roku 1946. Švédský prodejce oděvů Hennes & Mauritz (H&M) se ve druhém fiskálním čtvrtletí propadl do ztráty před zdaněním 6,5 miliardy švédských korun (16,6 miliardy Kč). Firma skončila ve ztrátě poprvé za více než deset let. Do ztráty se propadl i největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi, americká společnost Nike.

    Nizozemská vláda se dohodla s vládou v Paříži, že na záchranu letecké skupiny Air France-KLM přispěje úvěrovým balíkem za 3,4 miliardy eur (přes 90 miliard Kč). Francie oznámila úvěrový balík sedm miliard eur francouzské divizi Air France v dubnu.

  • Fauci: Na americkém přístupu v boji s koronavirem něco nefunguje

    Uznávaný epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci ve dnes zveřejněném rozhovoru s listem The Washington Post řekl, že USA zřejmě budou muset kvůli velkému počtu infikovaných lidí bez symptomů, kterých může být podle odhadů až 40 procent, přijít s novým přístupem v boji proti nynější pandemii. „Něco (na postupu USA) nefunguje,“ řekl epidemiolog. „Můžete udělat kolik diagramů chcete, ale něco nefunguje,“ dodal.

  • Po sporu o roušku zastřelila keňská policie tři lidí

    Při sporu o povinnost nosit roušku zastřelila policie v Keni tři lidi. Kritici incident považují za další z příkladů tvrdého policejního vynucování karanténních opatření proti koronaviru, napsal dnes portál BBC.

    Případ se stal ve městě Lessos na západě země, kde se policie snažila přinutit motocyklového taxikáře, aby si nasadil roušku. Do sporu se následně zapojilo více lidí a ve vyhrocené situaci policie jednoho člověka zastřelila. Místní deník Daily Nation napsal, že střelbě předcházela hádka o úplatek ve výši 50 keňských šilinků (asi 11 korun).

    Smrt muže vyvolala hněv davu, který následně policii pronásledoval na stanici. Jednu z policejních budov rozlícení lidé zapálili. Násilnosti vyústily v další střelbu, při které zemřeli dva lidé. Policie mezitím oznámila, že nařídila zadržet ty policisty, kteří se na incidentu podíleli.

  • Švédsku se nelíbí výklad WHO o situaci v zemi

    Za naprostou chybu a nesprávný výklad dat považuje hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell varování od Světové zdravotnické organizace (WHO), která upozornila na nové šíření koronaviru v zemi. Dnes o tom informoval portál BBC. WHO ve čtvrtek upozornila, že Švédsko a dalších deset států v evropském regionu čelí novému nárůstu případů infekce a že pokud situace v těchto zemích zůstane nekontrolována, hrozí zhroucení tamních zdravotních systémů.

    Dalšími státy vedle Švédska, které WHO varovala, jsou Moldavsko, Severní Makedonie, Albánie, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Kosovo, Arménie, Ázerbájdžán a středoasijské republiky Kyrgyzstán a Kazachstán, které zdravotní organizace řadí do evropského regionu.

    Tegnell dnes ve švédské televizi prohlásil, že WHO naprosto chybně vyhodnotila data. Domnívá se, že WHO nešťastně zaměňuje Švédsko za státy, kde je epidemie na počátku. Nárůst počtu nových případů infekce zdůvodnil epidemiolog tím, že skandinávská země více testuje, takže odhalí i více případů.

  • Británie hlásí 186 nových obětí covidu, nejvíc od půlky června

    Komplikacím spojeným s nákazou koronavirem v Británii za poslední den podlehlo dalších 186 lidí, což je nejvyšší denní bilance od začátku minulého týdne. Nových případů infekce přibyla za 24 hodin zhruba tisícovka, což byl naopak menší přírůstek než ve čtvrtek. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví.

    Ve čtvrtek britské úřady hlásily 149 úmrtí a 1118 nově nakažených lidí. Celkem se od začátku epidemie virem SARS-CoV-2 ve Spojeném království nakazilo téměř 309 000 osob, 43 414 z nich zemřelo. Co do počtu obětí je tak Británie třetí nejhůře postiženou zemí na světě po USA a Brazílii, v Evropě má Británie úmrtí nejvíce.

  • Florida hlásí rekordní přírůstek nakažených

    Zdravotnické úřady na Floridě dnes oznámily nejméně 8942 potvrzených případů koronaviru. Jde o dosud nejvyšší denní přírůstek, který Florida zaznamenala. Celkový počet infikovaných tak vzrostl na 122 960. Včera oznámila Florida přes 5000 nově nakažených. Počet nových případů rychle roste i v dalších amerických státech, především v Texasu a nově i v Kalifornii.

  • V Barceloně našli stopy koronaviru v odpadní vodě z března 2019

    Studie Barcelonské univerzity (UB), o níž dnes informují španělská média, odhalila koronavirus SARS-CoV-2 ve vzorcích odpadních vod z Barcelony už z března 2019. Pokud se závěry této studie potvrdí, znamenalo by to, že koronavirus oficiálně odhalený loni v prosinci v Číně mohl být v Evropě už mnohem dříve, než se dosud předpokládá. Podle španělských médií studie UB ještě čeká na další ověření.

    Studie barcelonské univerzity zkoumala kvůli pandemii covidu-19 také zmrazené vzorky odpadních vod z období od ledna 2018 do prosince 2019 a došla k překvapivému výsledku. „Všechny vzorky byly negativní na SARS-CoV-2 s výjimkou toho z 12. března 2019, v němž byla prokázána sice malá, ale jasná přítomnost SARS-CoV-2,“ citovala šéfa studie Alberta Bosche univerzita ve svém dnes zveřejněném prohlášení.

    Bosch dodal, že vzhledem k častým návštěvám turistů v Barceloně je pravděpodobné, že podobně starý vzorek by se mohl najít i v jiných evropských metropolích. Podle Bosche zřejmě byla u tehdejších nemocných považována jejich choroba za chřipku, která má podobné příznaky jako nemoc covid-19.

  • USA prý ještě WHO formálně neoznámily, že s ní končí spolupráci

    Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím nedostala od Spojených států oficiální oznámení o tom, že s ní ukončují spolupráci. Dnes to podle agentury DPA při videokonferenci se zástupci Rady Evropy řekl generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    Rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa je podle něho politováníhodné. Myslí si, že by bylo lepší, kdyby Washington počkal na nezávislé vyhodnocení reakce WHO na pandemii nemoci covid-19. Takto by prý Spojené státy mohly přijít s vlastním hodnocením práce organizace a pak se podílet na jejích reformách.

    Americký prezident Trump obvinil WHO, že o nebezpečí pandemie covidu-19 informovala pozdě a že je pod vlivem Číny. Šéf Bílého domu před časem oznámil, že USA ukončují spolupráci s touto agenturou Organizace spojených národů a že příspěvky, které posílaly do její kasy, použijí na globální zdravotnické projekty.

  • WHO varuje: Během druhé vlny by mohly zemřít miliony lidí

    Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes přišla s varováním, že pandemie koronaviru by si během případné druhé vlny mohla vyžádat až miliony životů, informuje web CNN.

    „Srovnáváme to se španělskou chřipkou, která se chovala přesně jako covid: v létě její výskyt klesl, pak prudce pokračovala v září a říjnu. Během této druhé vlny zemřelo 50 milionů lidí,“ řekl italské televizi Rai zástupce generálního ředitele pro strategické iniciativy Ranieri Guerra.

  • AFP: Pařížský Louvre se začne znovu otevírat návštěvníkům

    Modré etikety jsou už nalepeny, aby ukazovaly trasu, tu a tam se ještě naposledy uklízí. Muzeum Louvre, které bylo kvůli pandemii koronaviru několik měsíců zavřené, se připravuje na částečné znovuotevření, které plánuje na 6. července. Slibuje přitom, že v případě problémů se přizpůsobí. Píše o tom agentura AFP.

  • Bývalý boxer Roberto Durán se nakazil koronavirem

    Bývalý panamský profesionální boxer Roberto Durán byl hospitalizován poté, co se nakazil koronavirem, informoval o tom jeho syn prostřednictvím příspěvku na sociální síti Instagram. Durán by se neměl nacházet na jednotce intenzivní péče a jeho stav prý momentálně není nijak vážný.

    Panama podle Univerzity Johnse Hopkinse k pátečnímu dni eviduje 29 037 případů nákazy a 564 úmrtí s covid-19.

  • Portugalsko zavede karanténu v částech oblasti Lisabonu

    Portugalská vláda ve čtvrtek kvůli zvýšenému lokálnímu výskytu koronaviru v posledních dnech oznámila omezení pohybu pro obyvatele dvou desítek zón metropolitní oblasti Lisabonu. Podle deníku Jornal de Noticias se omezení týká 19 distriktů, z toho jen jeden je v samotném Lisabonu. Karanténu vyhlásily úřady také pro asi 700 lidí v jihoitalském Mondragone, což vyvolalo napětí, a vláda proto na místo poslala vojáky jako posilu pro policii.

  • Indie chce kvůli testování projít všechny domácnosti Nového Dillí

    Úřady hlavního města Indie, Nového Dillí, oznámily, že během 10 dnů plánují otestovat na koronavirus všechny, kteří vykázali či vykazují symptomy nemoci covid-19. S oznámením přišly poté, co se celkový počet případů nákazy přiblížil k hranici 500 000 a tamní nemocnice jsou na pokraji sil. Nové Dillí eviduje podle listu NY Times více než 70 000 nakažených.

    Město čítá přibližně 29 milionů obyvatel a plán obrovského testování je takový, že týmy zdravotníků navštíví každou domácnost ve městě, kde následně podle potřeby provedou testy.

  • Nike se kvůli koronaviru propadla ve čtvrtletí do ztráty

    Největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi, americká společnost Nike, se ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí propadl do ztráty. Tržby z internetového prodeje sice vzrostly, avšak nedokázaly vykompenzovat ztrátu tržeb z uzavřených obchodů po celém světě kvůli pandemii nemoci covid-19. Ztráta za tři měsíce do konce května činila 790 milionů USD (cca 18,8 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 989 milionů USD ve stejném období loni, uvedla firma.

  • Covid-19 by mohl vést k mrtvici v 6 z 10 případů

    Studie britských výzkumníků zjistila, že nemoc covid-19 může způsobit poškození mozku. Zjištění byla publikována ve čtvrtek v listu The Lancet Psychiatry, odborníci ovšem zdůraznili, že je potřeba provést mnohem více výzkumů týkajících se tohoto tématu.

    Nejčastěji se u zkoumaných pacientů objevila mrtvice, z celkových 125 byla zaznamenána u 77 případů, kterým ve většině případů bylo více než 60 let. Výzkumníci také uvedli, že pacienti byli vybráni lékaři a šlo o jedny z nejzávažněji nemocných, informoval Daily Mail UK.

  • Na Slovensku přibývá nových případů nákazy, hlavně na severu země

    Slovensko poprvé od konce dubna zaznamenalo tři dny po sobě dvouciferný počet nových případů nákazy koronavirem. Infikovaní přibývají zejména v jednom z okresů na severu země, kde úřady v reakci zavedly omezení ve snaze šíření choroby covid-19 zpomalit.

    Úřad hlavního hygienika informoval, že rostoucí počet potvrzených případů nákazy na Slovensku v posledních dnech je výsledkem dohledávání lidí, kteří přišli do kontaktu s dříve infikovanými. Bratislava v uplynulých týdnech na celostátní úrovni zrušila většinu karanténních opatření proti šíření koronaviru.

  • Počet nakažených ve světě brzy překročí hranici 10 milionů

    Podle dat Univerzity Johnse Hopkinse počet nakažených ve světě v pátek překročil hranici 9,6 milionu. Světová zdravotnická organizace (WHO) předpokládá, že hranice 10 milionů bude dosažena koncem týdne.

    Celkem je nyní ve světě 9 619 573 nakažených, 489 556 lidí zemřelo a 4 849 802 se uzdravilo.

Reklama

Hlavní zprávy