Hlavní obsah

USA nadšeně podpoří brexit bez dohody, potěšil Londýn Trumpův poradce Bolton

Foto: ČTK

Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton v Londýně.

Reklama

John Bolton vlil naději do žil Borise Johnsona a jeho brexitových souputníků, že by se série obchodních dohod se Spojenými státy dala přece jen dojednat velmi rychle. Za vlády premiérky Mayové přitom Trumpova administrativa příliš optimistická nebyla.

Článek

Právě blesková dohoda o volném obchodu s USA má podle představ nového britského premiéra Borise Johnsona zmírnit předpokládané katastrofální dopady brexitu bez dohody. Právě na tuto bolestivou variantu se teď připravuje jak britský stát, tak Evropská unie. Bolton po jednání s Johnsonem v Downing Street 10 prohlásil, že jeho vláda „no-deal” brexit vítá a navrhne urychlené uzavření série obchodních dohod.

Trumpův poradce pro otázky národní bezpečnosti si představuje, že by se postupovalo podle jednotlivých odvětví s tím, že by jako první přišlo na řadu strojírenství, včetně automobilového průmyslu. Takový postup by podle Johna Boltona přinesl pokrok daleko pravděpodobněji než snaha domluvit komplexní a rozsáhlou smlouvu o volném obchodu. Právě uzavírání sektorových dohod navrhla nedávno americké administrativě Evropská unie a odešla s nepořízenou…

Bolton podle The Times odmítl obavy z toho, že by dohodu s Británií mohl odmítnout americký Kongres. Někteří jeho členové dali opakovaně najevo znepokojení ohledně dopadů brexitu bez dohody na Irsko. Veterán americké politiky Bolton si naopak myslí, že ratifikační proces v Kongresu ukáže masovou podporu ze strany republikánů i demokratů.

„Jsme s vámi,” uvedl Bolton v britské metropoli na konto celkového přístupu k odchodu Spojeného království z Evropské unie. Dotažení tohoto kroku označil Trumpův poradce za výraz vlády demokracie a odporu vůči údajnému přístupu EU, „kdy elita nutí lidi volit znovu a znovu, pokud se jí původní výsledek hlasování nelíbí”. „Prezident Trump a já jsme byli fanoušky odchodu z EU ještě dřív, než tenhle tábor vznikl,” prohlásil v Londýně „jestřáb” z americké administrativy.

Donald Trump přitom v minulosti přes oceán vzkázal, že „pokud Velká Británie opustí řady Evropské unie, bude muset na konec fronty zemí, které usilují o obchodní dohodu”. Náhlý obrat se může týkat toho, že Spojené státy budou od Britů žádat bezvýhradnou podporu a loajalitu u témat, jako je íránská jaderná dohoda nebo zapojení čínské firmy Huawei do budování sítí 5G. V uplynulých týdnech se přitom názory britské a americké strany na tuhle agendu značně rozcházely. Potvrzení Boltonovy vstřícnosti vůči Velké Británii by mohla příští týden ve francouzském Biarritzu přinést první schůzka mezi Donaldem Trumpem a Borisem Johnsonem od okamžiku, kdy se Johnson stal novým nájemníkem v Downing Street 10. Šéf Bílého domu zvolení Borise Johnsona britským ministerským předsedou přivítal s tím, že to spolupráci obou zemí usnadní.

Reklama

Související témata:

Doporučované