Hlavní obsah

USA odstoupily od jaderné dohody nelegálně, oznámil íránský prezident v Číně

Írán dál kritizuje USA kvůli odstoupení od jaderné dohody.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Od smlouvy americký prezident Donald Trump odstoupil v květnu. Není podle něj účinná a vyzbrojování Íránu nezabrání.

Článek

Íránský prezident Hasan Rúhání považuje rozhodnutí Spojených států odstoupit od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu za nelegální. Rúhání to řekl na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), který se koná v Číně. Írán členem této osmičlenné organizace není, Rúhání je na summitu jako pozorovatel.

Jednání SCO se v Číně účastní i ruský prezident Vladimir Putin, s nímž se Rúhání v rámci summitu setkal. Hlavním tématem summitu jsou bezpečnostní otázky, včetně boje proti islámským radikálům.

Rúhání prohlásil, že Rusko sehrálo při sjednávání dohody o jaderném programu významnou roli. Kromě Íránu, USA a Ruska dohodu uzavřela také Francie, Británie, Čína a EU.

Americký prezident Donald Trump v květnu oznámil odstoupení od dohody, kterou kritizuje od své kampaně jako neúčinnou. Podle něj nesplní to, co deklaruje, a nezabrání Íránu ve vyzbrojování.

Spojené státy obnovují sankce proti Íránu, avšak ostatní signatáři chtějí dohodu zachovat a dopadům sankcí se bránit. Írán požaduje od zbylých signatářů záruku, že bude moci prodávat svou ropu v rozsahu jako dosud, že bude moci provádět finanční transakce v evropských bankách a že dohoda nebude rozšířena o další témata, jako jsou balistické rakety a regionální vliv Íránu. Některé evropské státy by rády poslední dva body do dohody začlenily.

Reklama

Doporučované