Hlavní obsah

USA plánují vyslat dvě válečné lodě do Černého moře

Foto: Profimedia.cz

Lodě americké armády, ilustrační fotografie.

Reklama

Podle Ankary mají poslat Spojené státy přes průplav Bospor do Černého moře dvě válečné lodě. Má to být reakce na zvyšující se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

Článek

Dvě válečné lodě mají v Černém moři setrvat do 4. května, oznámilo v pátek turecké ministerstvo zahraničních věcí. Podle tureckých médií by měla plavidla doplout do vod Černého moře příští týden.

„Byli jsme před dvěma týdny upozorněni prostřednictvím diplomatických kanálů (…), že americké bojové lodě poplují příští týden do Černého moře,“ uvedl podle libanonského serveru Naharnet.com turecký úředník ministerstva zahraničí. Americká ambasáda, kterou kontaktovala AFP, odmítla věc komentovat.

Podle amerického serveru CNN (s odvoláním na úředníka amerického ministerstva obrany USA) Amerika vyslání lodí „zvažuje“. Úředník rovněž uvedl, že země provádí průzkumné lety v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem a monitoruje ruské aktivity na Krymu. Ve středu pak dva americké bombardéry B-1 provedly mise nad Egejským mořem.

USA sice ruské aktivity nehodnotí jako útočné, jsou ale podle CNN „připraveni reagovat, pokud se něco změní“.

Washington je podle Konvence z Montreux z roku 1936 povinen informovat Ankaru minimálně 14 dní před vysláním bojových lodí skrz Bospor. Úmluva současně dovoluje lodím setrvat v Černém moři jen po dobu 21 dnů. Ke zprávě se v pátek odpoledne vyjádřila i ruská strana. Podle agentury Reuters, která citovala s odvoláním na Interfax ruského ministra zahraničních věcí Alexandra Gruška, je ruská strana aktivitou USA „znepokojena“.

Lodě amerického námořnictva obvykle v regionu operují na podporu Ukrajiny, která se snaží bojovat proti ruským silám na východním území již od roku 2014. Tehdy po svržení promoskevského prezidenta Viktora Janukovyče a po následném anektování území Krymského poloostrova ruskou armádou vyeskalovalo v napětí mezi Ruskem a Západem.

Vyslání lodí by tak mělo být reakcí na nedávné ruské vojenské aktivity. Rusko vyslalo své vojáky na ukrajinskou hranici a na Krym. Podle Reuters zareagovalo například Německo, které apelovalo na Rusko, aby své vojsko stáhlo. Rusko naopak z provokace viní Kyjev.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v úterý uvedla, že je počet ruských vojáků na ukrajinských hranicích „v současnosti nejvyšší od roku 2014“. Ukrajinský prezident Zelenskyj se se svým tureckým protějškem Erdoganem má sejít tuto sobotu.

Reklama

Doporučované