Hlavní obsah

USA roky lžou o válce v Afghánistánu. Přiznal to už i šéf vládní agentury

Foto: U.S. Military Department of Defense

Američtí vojáci v Afghánistánu.

Reklama

Osmnáct let bezútěšné války v Afghánistánu, která zemi změnila k nepoznání. Americké úřady informovaly o vývoji konfliktu i proměnách, kterými stát prošel. S informacemi, jež v posledních měsících vypluly na povrch, se ale ukazuje, že to celé mohlo být jinak.

Článek

Americký list The Washington Post poukázal na to, že Spojené státy nejspíš v mnohém ohledně války v Afghánistánu lhaly. Nejnovějším dílkem do skládačky jeho investigativní série „The Afghanistan Papers” je výpověď generálního inspektora pro obnovu této válečným konfliktem zmučené země.

„Okolo afghánské otázky se nese odér lží… lží a krutosti,” řekl podle listu The Washington Post vysoce postavený úředník John F. Sopko ve středu v americkém Kongresu. Vypovídal před sněmovním výborem pro zahraniční věci, který si ho předvolal kvůli výbušnému materiálu vydanému americkým deníkem. Podle Sopka úřady Spojených států posledních osmnáct let pravidelně lhaly mimo jiné o tom, jaké pokroky v zemi dělají, a nadnášely výsledky statistik kvůli vytvoření iluze úspěchu.

The Washington Post si přes dva tisíce stran nepublikovaných poznámek či přepisů rozhovorů vyžádal skrz zákon o svobodě informací. Nakonec se ale o jejich zveřejnění s vládní organizací SIGAR soudil – dvakrát. Její šéf Sopko uvedl, že dokumenty zadržoval mimo jiné kvůli ochraně těch, kteří v nich figurují. Zároveň však přiznal, že neví o nikom, kdo by od vypuštění dokumentů do světa čelil nějaké odplatě.

Jako příklad Sopko uvedl lživý způsob, kterým Spojené státy informovaly o vysokém počtu dětí zapsaných do afghánských škol. Podle vlády bývalého prezidenta Baracka Obamy šlo přitom o jeden z klíčových ukazatelů pokroku v zemi. I přesto, že věděla, že skutečná data zdaleka tak pozitivně nemluví.

A nepravdy padly i při referování o úspěších v případě průměrného věku dožití v Afghánistánu. Podle Sopka bylo statisticky nemožné jich dosáhnout. A opřel se i do Trumpovy vlády – ta měla zatajit informace, jež poukazovaly na nepříznivé výsledky války. Například ty o počtu obětí mezi americkými vojáky nebo hodnocení vlivu teroristické organizace Tálibán v regionu.

Foto: ČTK

Pohřeb členů afghánských bezpečnostních sil po sebevražedném útoku Tálibánce.

„Je-li řeč o lživosti, bavíme-li se o lžích, nejde jen o konkrétní programy. Jedná se o lhaní skrze vynechávání faktů,” řekl Sopko sněmovnímu výboru. „Ukázalo se, že všechny špatné zprávy posledních let byly zatajeny,” dodal. Výbor Sopka vyslýchal kvůli sérii článků vydaných listem The Washington Post, které poukázaly na neschopnost amerických úřadů říkat o válce v Afghánistánu pravdu.

+2

USA tajily i chyby ve strategii

Objemná a znepokojující práce amerického deníku přinesla nový pohled na zatajované neúspěchy zapojení Spojených států v blízkovýchodní zemi. Podle listu američtí úředníci celé roky veřejnosti předávali informace, o nichž věděli, že nejsou pravdivé. A skrývali důkazy toho, že válku nemohou vyhrát.

Na povrch vyšly i chyby amerických stratégů. V jednom z dokumentů, které se Washington Postu podařilo po tříletých tahanicích získat, je například zaznamenaný rozhovor s Bobem Crowleym, bývalým vysoce postaveným představitelem americké armády. „Ve strategii bylo několik chybných předpokladů – že je Afghánistán připravený na obrat k demokracii přes noc, že obyvatelstvo bude vládu během krátkého období podporovat, více je vždycky lépe,” uvedl podle dokumentu Crowley.

Obsah zveřejněných dokumentů překvapil i některé americké zákonodárce. „Je to zatracující záznam. Zdůrazňuje nedostatek upřímné, veřejné komunikace mezi Američany a jejich lídry o tom, co jsme v Afghánistánu dělali,” řekl například republikán a předseda zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Eliot L. Engel.

Reklama

Doporučované