Hlavní obsah

Trump chce stáhnout čtyři tisíce vojáků z Afghánistánu. Proč?

Foto: commons.wikimedia.orgP/TheU.S.Army

Americký medik ošetřuje afghánského chlapce.

Reklama

Honba za politickými body, jednání s Tálibánem, strach z impeachmentu a skandální reportáž Washington Postu. Chystané stažení amerických vojáků z Afghánistánu je více než jen samaritánské gesto…

Článek

„Proč neustále trénujeme afghánské jednotky, které poté střelí naše vojáky do zad? Afghánistán je k ničemu. Je na čase se vrátit domů!“

Výše zmíněný příspěvek napsal americký prezident Donald Trump na Twitter v roce 2012. Tedy dávno před tím, než se nastěhoval do Oválné pracovny.

Také z prezidentského křesla se Trump častokrát dušoval, že nekonečnému válčení na Blízkém východě učiní přítrž. Podle televize NBC chce nyní začít s postupným stahováním amerických vojáků z Afghánistánu. Ze země, ve které jich přišlo o život 2351.

Třetina vojáků pryč

V první vlně mají odejít čtyři tisíce vojáků. V zemi v současnosti operuje přibližně dvanáct až třináct tisíc amerických jednotek, uvádí server Businnes Insider.

NBC uvádí, že by Trump měl svůj záměr oficiálně oznámit během tohoto týdne. Vojáci zatím rozkaz nedostali.

„Nadále se soustředíme na náš hlavní cíl: zajistit, aby se Afghánistán už nikdy nestal bezpečným útočištěm pro teroristy, kteří ohrožují Spojené státy, naše spojence nebo naše zájmy,“ stojí v oficiálním prohlášení amerických sil v Afghánistánu.

Ve stínu jednání s Tálibánem

K tak zásadnímu vojenskému rozhodnutí, jakým je stažení zhruba třetiny vojáků, může mít Trump hned několik důvodů.

Tím nejvíce zřejmým je sbírání politických bodů. Prezidentské volby v listopadu příštího roku se blíží. Je tak v Trumpově zájmu, aby v médiích působil jako muž, který drží slovo. Zvláště když si může vysloužit přízvisko zachránce lidských životů.

Dalším důvodem mohou být nedávná jednání s Tálibánem. V průběhu listopadu americká diplomacie obnovila mírová jednání se zmíněnou radikální organizací. Ačkoli tálibánští představitelé později tlumili mediální zájem oznámením, že na řeči o míru je příliš brzy, je klidně možné, že jednání dospěla k jisté formě konkluze.

Sám Trump na konci listopadu Afghánistán navštívil a na Den díkůvzdání povečeřel s vojáky v kantýně tradičního krocana.

Strach z impeachmentu?

Tím třetím a dost možná pravým důvodem je posílení Trumpovy role v procesu impeachmentu. Na konci září zahájila šéfka dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová přípravnou fázi ústavní žaloby kvůli telefonátům Trumpa na Ukrajinu. Více zde.

Americký prezident se bude snažit zviklat nerozhodnuté demokraty, aby žalobu nepodpořili. Rozhodnutí stáhnout vojáky z Afghánistánu mu v tom může pomoci, uvažuje britský deník The Times.

Sněmovna reprezentantů bude o impeachmentu hlasovat pravděpodobně tento týden. V případě schválení se bude žalobou po novém roce zabývat Senát.

Skandál „Afghanistan Papers“

Tlak na odvolání amerických vojáků ještě zesílil po nedávné skandální investigativní reportáži listu Washington Post.

Deníku se podařilo získat dlouho utajované záznamy a rozhovory o táhlé afghánské válce čítající dva tisíce stran. Na základě nich vyšlo najevo, že americká vláda konstantně obelhávala americkou veřejnost.

Navzdory ujišťování, že se válka na Blízkém východě odvíjí podle představ, mají Spojené státy ve skutečnosti velký problém s tím definovat hlavní cíle tamní mise. USA utratily obrovské množství peněz ve snaze stabilizovat neustále nestabilní zemi, uvádí Post.

„Nevtrhneme do chudých zemí proto, abychom z nich udělali bohaté. Nevtrhneme do zemí s autoritářskými režimy proto, abychom z nich udělali demokratické,“ prozradil v utajovaných záznamech bývalý zvláštní zmocněnec pro Afghánistán James Dobbins. „Vtrhneme do zemí plných násilí proto, abychom sjednali mír. A v Afghánistánu jsme očividně selhali,“ dodal.

Reklama

Doporučované