Hlavní obsah

USA stěhují svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, očekávají se masové protesty Palestinců

USA stěhují svoji ambasádu do Jeruzaléma.Video: Reuters

 

Reklama

Spojené státy k příležitosti 70. výročí založení Izraele přemisťují svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Izraelská armáda se chystá na masové protesty Palestinců. Česká republika spolu s Rumunskem a Maďarskem zablokovala společné prohlášení Evropské unie, které Trumpův krok odsoudilo.

Článek

U příležitosti 70. výročí založení Izraele Spojené státy přemístí své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Učiní tak z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa, který loni v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Očekává se, že kromě nadšení Izraelců vyvolá tento krok i bouřlivé protesty Palestinců. V pohotovosti jsou bezpečnostní složky i zdravotníci.

Ze Spojených států na slavnostní přesun ambasády už v neděli přiletěla delegace, jejímiž členy jsou mimo jiné Trumpova dcera Ivanka, její manžel a prezidentův poradce Jared Kushner, ministr financí Steven Mnuchin a dvanáct členů Kongresu.

Stěhování velvyslanectví vyvolalo kritiku Palestinců, kteří východní část Jeruzaléma okupovanou Izraelem od války v roce 1967 považují za budoucí hlavní město vlastního státu. Na pondělí vyhlásili „den hněvu“. Čekají se protesty i násilné nepokoje, do kterých by se mohly zapojit až stovky tisíc lidí.

Kritiku si americký krok vysloužil i ze strany Evropské unie, která dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států, kromě Izraele tedy i palestinského, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich.

Přípravu prohlášení EU, které by krok USA kritizovalo, ale v minulých dnech zablokovala trojice unijních zemí. Kromě Česka také Maďarsko a Rumunsko. Vláda poslední jmenované země plánuje rovněž přestěhování svého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Stejný krok jako USA už v příštích dnech učiní Guatemala a Paraguay. Rozhodnutí USA přesunout ambasádu do Jeruzaléma odsoudilo loni v prosinci i Valné shromáždění OSN v nezávazné rezoluci.

Napětí v Pásmu Gazy 

Izraelská armáda očekává masové protesty v Pásmu Gazy i na okupovaném Západním břehu Jordánu. V Pásmu Gazy by se podle ní mohlo na třech místech u hranic s Izraelem shromáždit až 100 000 lidí, z nichž mnozí se zřejmě budou snažit dostat se na izraelské území. Izraelští vojáci mají opět pokyn zabránit přechodům za každou cenu, tedy i s použitím ostrých nábojů. Informoval o tom izraelský deník Haarec.

„Nepřibližujte se k plotu a neúčastněte se této show (radikálního hnutí) Hamás, která vás ohrožuje,“ píše se na letácích, které v neděli shazovala letadla izraelské armády v Pásmu Gazy. Tam se u hranic s Izraelem už šest týdnů konají protesty, které organizuje zejména hnutí Hamás, jež v Pásmu Gazy vládne od roku 2007.

Protesty, které si za šest týdnů vyžádaly na 47 obětí a tisíce zraněných, se konají u příležitosti 70. výročí vzniku státu Izrael. Po vzniku Izraele 14. května 1948 z jeho území uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců. Na pondělí Hamás vyhlásil pochod návratu přes hranici na území Izraele, už ráno má hnutí začít svážet lidi autobusy k protestům k hraničnímu plotu.

Izraelský deník Haarec s odvoláním na vysokého armádního důstojníka v neděli informoval, že armáda očekává masové protesty. Nasadila proto mnohem více vojáků, včetně zvláštních jednotek, tanků a odstřelovačů. Na hranicích s Pásmem Gazy instalovala armáda i další ploty s ostnatým drátem. Více bezpečnostních sil Izrael rozmístil i na okupovaný Západní břeh Jordánu.

Při protestech na hranicích Pásma Gazy někteří Palestinci zapalují pneumatiky a házejí na izraelské vojáky kameny. Ti reagují střelbou, a to i ostrými náboji. Za nepřiměřené použití síly označil izraelskou střelbu například vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Reklama

Doporučované