Hlavní obsah

USA vyhlásily nové sankce proti Íránu

Foto: AP

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americká vláda v pátek ohlásila nové sankce proti Íránu, které jsou reakcí na nedávný raketový útok íránských ozbrojených sil proti americkým základnám v Iráku. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to oznámili ministr zahraničí Mike Pompeo a ministr financí Steven Mnuchin. Sankce míří na osm íránských politiků a několik firem a sektorů íránské ekonomiky.

Článek

Podle Mnuchina sankce zasáhnou osoby, které ovládají či využívají některé sektory íránské ekonomiky, obchodují s nimi nebo jim pomáhají. Podle ministra financí jde hlavně o oblasti strojírenství, stavebnictví a textilního, hutního a těžebního průmyslu.

„V důsledku těchto sankcí zastavíme přísun miliard dolarů, které by podpořily íránský režim,“ řekl Mnuchin.

Ministr financí zároveň oznámil, že USA vyjmou ze sankčního režimu občany a organizace, kteří se podílejí na vyšetřování příčin katastrofy ukrajinského dopravního letounu v Íránu. Podle agentury Reuters jde zejména o americké vyšetřovatele a pracovníky firmy Boeing, výrobce letadla, které se ve středu ráno zřítilo krátce po startu nedaleko teheránského letiště. V normálním režimu amerických sankcí by tito lidé nesměli do Íránu vstoupit.

Pompeo dodal, že verzi o sestřelení letadla íránskou raketou, kterou Teherán odmítá, považují Spojené státy za pravděpodobnou.

Středeční íránský raketový útok na základy v sousedním Iráku, které využívají američtí vojáci, byl odvetou za likvidaci klíčového íránského generála Kásima Solejmáního. Velitele elitních jednotek Kuds společně s několika dalšími lidmi před týdnem zabila v Bagdádu raketa vypálená z amerického dronu.

Reklama

Doporučované