Hlavní obsah

Roboti nejdřív nahradí topmanažery. Šéf Komerční banky o své výjimečné práci mezi miliardami

Jak se ve francouzské centrále dívají na Česko? I o tom mluví v novém dílu Kam to bude? šéf Komerční banky Juchelka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nemám rád řeči o tom, kolik lidí přijde o práci kvůli robotům. S trochou ironie by se jako první dali „zrobotizovat“ top manažeři, míní šéf Komerční banky Jan Juchelka.

Článek

Od privatizace Komerční banky do rukou francouzské skupiny Société Générale na počátku milénia se stal prvním Čechem, který jeden z největších finančních ústavů u nás řídí. Než před dvěma lety nastoupil do funkce, musel Jan Juchelka na pětiletou „zkušenou“ do pařížské centrály.

„Vy to říkáte tak, jako bych tam byl v nějakém inkubátoru nebo v kleci, než mě vypustí zpátky do České republiky,“ směje se šéf jedné ze tří největších bank u nás v novém dílu pořadu Kam to bude?.

V bankovnictví se točí miliardy. V desetimístných cifrách ovšem přemýšlí Juchelka od doby, co nastoupil do práce. Hned po škole totiž zamířil do Fondu národního majetku, který prodával státní podíly ve firmách a celkem utržil přes půl bilionu korun. Dnešní generál Komerční banky jej v pozici šéfa dovedl až ke zrušení v roce 2005.

„V 90. letech byla velká příležitost pro lidi mého věku vystoupat rychleji po žebříčku vzhůru. Povedlo se to tehdy tisícům lidí a upřímně, aniž bychom měli nějaké kouzelné dovednosti. Stačilo dobře pracovat a kariéra postupovala rychleji než v mnohé dobře zaběhnuté ekonomice,“ připouští Juchelka.

Hrozí teď, že naopak lidé budou přicházet o práci kvůli robotizaci, o které se stále mluví? „To jsou taková klišé. Roboti práci lidem usnadňují, neberou. Já se vymezuji proti tomu, co předvídají různí kapitáni průmyslu. Tedy kolik procent lidí v jakém odvětví nahradí roboti. Ono při troše české ironie by se dalo říct, že první by se dali nahradit top manažeři,“ míní Juchelka.

Čím by podle něj bankovní daň české ekonomice ublížila? Jak se na český trh dívají Francouzi? Jsme jako Češi v přístupu k financím příliš konzervativní? Jaké je to žít ve světě miliard od počátku pracovní kariéry? A co to znamená, že v Komerční bance zavedl kmenové uspořádání?

I o tom mluví Jan Juchelka v novém dílu pořadu Kam to bude?, který vysílá celoplošná Televize Seznam. Nebo si jej můžete pustit nahoře ve videu.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Sledovat nás také můžete na Facebooku.

Reklama

Doporučované